Първият атентат, според следствието, бил планиран за 5 септември - празника на руската столица. Вторият атентатор трябвало да се самовзриви след два дни, докато следствените органи бъдат заети с разследването на първия терористичен акт.
Ислам Батаев, който първи трябвало да се взриви, успял да се добере до Москва. Бил задържан (не се уточнява кога) в квартира под наем в околностите на столицата. У него бил намерен "шахидски пояс" - колан с експлозиви, по-точно няколко килограма тротил и метален шрапнел.
Бекхан Оспанов, който трябвало да се взриви на 7 септември, бил ликвидиран при опит за задържането му от правоохранителните органи в Чечения, като у него били открити "шахидски обувки".
По информация на вестника на 4 септември в района на Гудермес бил спрян за проверка на документите автомобил с 29-годишния Оспанов. Той изскочил от колата и открил огън с пистолет, при което отхвръкнали очилата му. Разследването установило, че имал седем диоптъра късогледство. В джобовете му били намерени седем детонатора, а в маратонките му били зашити три грама тротил. Носел и железопътни билети, с които трябвало да пристигне на 7 септември в Москва.