Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски ще бъде предложен за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие от квотата на България, научи Dir.bg.

За назначението е необходимо решение на Министерски съвет, като длъжността вече е обсъждана неформално на сбирка на кабинета.

В момента постът се заема от Нина Ставрева (бивш началник кабинет на министъра на финансите по времето на кабинета "Станишев"). Тя бе назначена с 4-годишен мандат през 2014 г., който изтича през декември тази година.

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е международна финансова институция на страните-участнички в Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

България е със статут на страна-учредителка на ЧБТР и активен акционер. Българското дялово участие в уставния капитал на Банката е в размер на 13.5% или 270 000 акции. Всяка страна учредителка има представител в Управителния съвет. Така точната длъжност на Московски ще бъде управител за България в Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие. Статутът на управител е съизмерим с този на вицепрезидент.