Връщане към консервативната норма в икономиката, обществото и културата - това ще е основна цел на новия десен проект на бившия зам.-председател на ДСБ д-р Петър Москов. В студиото на "Тази сутрин" по bTV той посочи, че формацията вероятно ще бъде представена в началото на 2019 г.

Според него повечето проблеми у нас в момента са с един корен - липсата на силна държава. Като пример той даде зверското убийство на възрастна жена в Бяла Черква.

"Престъпност има винаги и навсякъде, но когато престъпникът се разхожда като на парад, за да си избере къща, това не е престъпност, това е чувство на безнаказаност. Когато задължителната репресия, която държавата, която ние финансираме с данъците, трябва да приложи спрямо тези лица среща съпротива - среща разказа за това как нечии права са нарушени... За Бога, видяхте ли някой от тези правозащитници да говори за правата на тази женица, която не е сред нас (...) или на тия, другите жени, които живеят по същия начин - техните права нямат значение, защото никой не финансира борбата за техните права", категоричен беше Москов.

Според него държавата е заменена "от квазиполитически организации, които защитават нечии права".

"В България няма политическа сила, която да застане на позициите на наистина дясната консервативна истина за защита на нормата. Когато нямаме понятие за норма, нямаме и понятие за отклонение", подчерта Москов, като допълни, че това връщане към нормата "има икономическите си, обществените си и културните си измерения".

С кого ще работят новите десни?

"Аз наистина виждам налагането като политическа линия на това, което говоря. Аз виждам съюзници в това отношение в патриотичните формации", отбеляза Москов.

Той уточни, че говори за проевропейски партии, "които не прикриват мимикрията на влияние на чужди неевропейски държави и по същество социалистическите си възгледи зад думата "патриотизъм". Още по-конкретен беше в отношението си към "Атака", която определи като "отровен двойник на всичко смислено".

За сметка на това, Москов посочи, че "е възможно" да работи с ВМРО и особено с НФСБ. По думите му в "Обединени патриоти" са имали проблема на старата десница: "Несъвместими идеологически и човешки помежду си партии и хора отиват на избори заедно, за да получат определен резултат".

Като "Още от същото" той определи "Демократична България" и формациите в тази коалиция, като все пак им пожела успех, като посочи, че "тази либерална линия има своите привърженици и трябва да бъде защитавана".

Болницата на властта да стане болница на децата?

Много опаковка и много пиарски ефект - това вижда Петър Москов в проекта Болница "Лозенец" да стане Национална детска болница. Той отбеляза, че още по негово време са били договорени 20 млн. евро от норвежкия фонд за нова детска болница и не е ясно какво е станало с този проект, а реорганизация на бившата Правителствена болница ще отнеме години и ще навреди на учебния процес на студентите от Софийския университет.

По думите му по-големият въпрос не са дълговете на едно лечебно заведение, а системният проблем, заради който всички големи болници имат проблеми.

"Когато не можеш смело да влезеш и да защитиш публичният интерес, резултатът винаги е един и същ", подчерта Москов.