Служебният премиер Димитър Глачев утре свиква заседание на Съвета за сигурност към Министерски съвет заради пожарите. По думите му до дни в село Воден ще бъде поставена мобилна клетка, за да се възстанови мрежата там. 

Премиерът съобщи това във Воден, в което 35 къщи изгоряха при вчерашния пожар (тук може да видите как изглежда селото днес). Премиерът пристигна в селото късно тази вечер, като обясни, че противоречивата информация за случващото се го е накарала да провери лично какво става.  

"Държах лично да видя за какво става въпрос. Притесни ме мъката на хората, имаше противоречиви мнения и съм тук, за да разбера дали има пропуски. Ако има пропуски, ще бъдат взети мерки", заяви министър-председателят.

Премиерът увери, че хората ще получат помощите, които им се полагат по закон. "По пътя се свързах с министъра на транспорта и съобщенията и разпоредих той да влезе в комуникация с мобилните оператори, които тези дни буквално ще поставят мобилна клетка тук, за да има комуникация. Не може да бъде отнето правото на комуникация на хората, където и да е било", каза още Главчев.

Вчера съветникът на вътрешния министър Николай Николов каза, че по време на пожара токът се спира и няма покритие на мобилните оператори на терен. Затова и не сработила системата BG Alert.  

"Съчувствам на всички, които са пострадали в тази стихия. Оттук нататък ще се провери дали адекватно са реагирали пожарникарите тук на място", увери Главчев. 

Той отново коментира поисканите оставки от депутати от ПП-ДБ и "Възраждане" в правителството заради пожарите: "Аз нямам проблеми с оставките, но мисля, че не е сега времето, когато трябва да има единство в нацията да се борим със стихията. Знаете, че когато има единодействие се действа по-добре."

На утрешното заседание на Съвета за сигурност към Министерски съвет премиерът очаква "да бъдат изяснени доста теми".

"Хубавото в нещастието е, че няма човешки жертви. На предела на силите си работят пожарникарите, няма достатъчно техника", призна служебният премиер. 

В същото време тече евакуация на хора в съседното на Воден село Крайново, където тази вечер огънят се премести. Пожарникари, доброволци, жандармеристи и военнослужещи продължат усилията за овладяване на огнената стихия.

Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалждиев на място се запозна с обстановката по предприетите действия за ограничаване на огъня и разговаря с местното население. Към момента няма данни за пострадали.

Междувременно от пожарната съобщиха, че пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево са овладени. Благодарение на намесата на пожарникарите е спасена от пламъците вилната зона край Харманли. На двама пожарникари, пострадали по време на работа, е оказана медицински помощ и продължават своите действия.

Към 20.30 часа служителите на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 95 произшествия с 981 пожарникари и 332 пожарни автомобила.