Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с остра критика спрямо действията на държавата по отношение справянето с пожарите. Основното му възмущение идва от факта, че не се използват останалите налични хеликоптери Ми-17, които не се поддържат, "защото са руски, т.е. вражески и не трябва да харчат пари, за да ги дават на Путин". 

"Само два хеликоптера участват в гасенето на пожарите и те не могат да смогнат, защото пожарищата са много и в различни точки на страната. А екипажите на хеликоптерите са във въздуха по 9 часа дневно и нямат и минута за почивка. Единият хеликоптер е "Кугър", а другият Ми-17. Хеликоптерът "Кугър" може да пренесе на един курс максимум 1 тон вода. Защо не летят и другите хеликоптери Ми-17, които пренасят по 3-3,5 тона вода? Защото от февруари 2022 г. пишман евроатлантиците ни не ги поддържат, защото са руски, т.е. вражески и не трябва да харчат пари, за да ги дават на Путин, защото той воюва с братска Украйна", гневи се Каракачанов във Facebook. 

Той отбелязва, че имаме българско държавно предприятие на Министерството на отбраната - ТЕРЕМ Летец София. "Ако перифразирам бившия премиер, "Може България да изгори, но важното е Путин да загуби", посочва още бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО. 

Той се възмущава, че докато "вече седмици пожари изпепеляват България, стотици хиляди декари гори, ливади, посеви, селскостопански и жилищни сгради са унищожени, министри и политици по бели ризи позират тревожно на фона на пепелищата и дават обещания". 

Каракачанов отбелязва, че и при това бедствие армията да помага, но "както гледам, почти с голи ръце" - същата тази армия, същите тези мъже и жени с униформи, на които не вдигат заплатите и са ги забравили. Момчетата от Сухопътни войски гасят пожари ръчно!", добавя той. И пише още: 

"В резерва на армията има и три броя хеликоптери Ми-14, морски вариант, които могат да пренасят до 5 тона вода за гасене, но и те стоят в хангарите и от евроатлантическа солидарност, пак напук на Путин, не ги ремонтират. Не достигат и пожарните коли. Нали помните какво предлагах, когато Денков и Тагарев харизаха 120 бр. БТР-и на Украйна, които не стават за съвременната война? Предложих половината да бъдат продадени и с получените пари останалите да се ремонтират и преоборудват за гасене на пожари и за ползване при бедствия и аварии. Последва мълчание".

Каракачанов добавя също, че "едно друго държавно предприятие на Министерството на отбраната - ТЕРЕМ Ивайло във Велико Търново, има разработен проект за преоборудване на същите тези БТР-и модел Т60 в машина за ползване при бедствия, аварии и пожари". Проектът на машината се нарича "Спасител". 

"Вместо да спасяват България и българите, днешните ни политици се стремят да спасят само собствения си келепир, смята Каракачанов. А срещу потупване по рамото от "посолството" са готови да спасяват други държави, но не и България", завършва публикацията на Каракачанов.