Народното събрание одобри на първо четене България да изпрати зенитни ракети и зенитни комплекси с отпаднала необходимост на Украйна. Проекторешението бе подкрепено със 147 гласа "за", 55 бяха "против", a 77 се въздържаха. Вносители на предложението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и група народни представители.

В мотивите е записано, че ракетите и комплексите са с отпаднала необходимост. Те са част от резерва на Въоръжените сили на България. Страната ни ще ги изпрати с цел подсилване на въздушната противоотбрана на Украйна. В текстовете на решението е записано, че правителството ще трябва да преговаря със съюзниците от НАТО за разполагането на съюзнически противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси на територията на страната ни.

България ще поиска и възстановяване на разходите по военната помощ за украинската страна чрез Европейския инструмент за мир и фондовете на държавите членки на НАТО.

Социалистите опитаха да осуетят гласуването с довода, че не всички депутати са в нормална кондиция, а Георги Свиленски заподозря, че са под въздействието на наркотици или алкохол.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че американското посолство е натиснало копчето да изпратим поредната военна помощ на Украйна. "Това, което даваме, е разрешение да унищожим българската армия, да изпразним складовете, да оголим българския резерв и окупация на България от украинци", констатира той и призова за оставката на кабинета.

Социалистът Борислав Гуцанов установи, че по военните планове и разчети на правителството, това е последна фаза преди влизане на България във война. Сега сме на половин крачка от това страната ни да влезе във война, изтъкна Гуцанов. Той предложи МО да се разформирова и да мине под командването на украинското военно министерство. "Премиерът акад. Денков да не бъде в ролята на Богдан Филов от 1941 г.", направи сравнението той.

Спор между Румен Гечев и Ивайло Мирчев върна пленарната зала в годините на управлението на Жан Виденов.

Това стана, след като Гечев отбеляза, че страната ни с това дарение остава без ПВО. "Каква наглост, сега ще си изнесем последните ресурси на противовъздушната отбрана и ще водим преговори да ни компенсират финансово", възкликна той. Мирчев не се сдържа и обвини социалистите, че както винаги, плашат обществото.

"Много добре знаете, че твърденията, които използвате, са лъжа", обърна се Мирчев към "червените", като се върна в 1996. Гечев реагира с констатацията, че милиардите от 96-а са в ръцете на тези, които в момента управляват, а тогава направили преврата и фалирали банките. 

Той изрази учудването защо винаги Мирчев го напада заради това, че е бил "един скромен министър на икономиката" в правителството на Жан Виденов, когато управителят на БНБ Димитър Радев е бил зам.финансов министър в същия кабинет тогава, а Димитър Костов пък е бил финансов министър на кабинета "Виденов". "Вие сте признали г-н Виденов отвсякъде", заключи Гечев.

По време на дебатите военният министър Тодор Тагарев от трибуната успокои, че решението не ни вкарва във война. Докато се опитваше да изложи аргументите си в подкрепа на новата военна помощ за Киев, речта му беше прекъсвана от викове "оставка" и "довиждане" от страна на депутатите от "Възраждане".

"Украйна се нуждае от модерни въоръжения, но и от по-стари, за които има капацитет за ремонт, възстановяване и поддръжка. От 90-те години близо 40 бойни хеликоптера са изведени от арсенала на Българската армия и сега летят по целия свят, това се е случвало включително по време на управлението на БСП", посочи министърът на отбраната.

"Лицемерно е да призовавате за мирни преговори, докато Русия води агресивна война, с цел да възстанови Руската империя и центровете си на влияние", обърна се той към опозицията. "Правителството ще продължи да изпълнява своята програма, включително и частта с оказването на военна помощ за Украйна", заяви Тагарев, изпратен от бурни викове "оставка".

Снимка: Булфото