Представители на двете фракции в Движението за права и свободи се появиха пред Централната избирателна комисия, която от утре в 9.30 часа започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщиха БНТ и bTV.

По-рано днес младежкото крило на партията публикува във Фейсбук клип, в който обяви, че отиват първи да регистрират "авентичното ДПС". Оказва се обаче, че подкрепящите "ДПС - Ново начало" пазят ред още от петък.

Поддръжниците на Делян Пеевски твърдят, че само те могат да регистрират движението за изборите.

"От петък вечерта, към 20:00 часа, нашите младежи от ДПС - Ново начало сме пред всички ходове на парламента, вътре се помещава ЦИК. Символично пазим първото място. На мнение сме, че регистрирайки се първи, ще постигнем онези резултати, които имаме в нашите региони благодарение на г-н Пеевски", заяви кмет на Белица Радослав Ревански, който бе член на Централното оперативно бюро на ДПС и един от осмината изключени на заседанието на 27 август, ръководено от почетния председател Ахмед Доган.  

Така се стигна до напрежение между двете групи и до размяна на реплики. 

Ревански обаче заяви пред Нова телевизия, че провокацията е била спрямо техните представители.

"Не искаме напрежение. Кой колко гласове ще има, ще се види на 27 октомври", каза Ревански. По думите му има само едно ДПС и един лидер на парламентарна група и той се казва Делян Пеевски.

"Останалите са независими народни представители", добави кметът на Белица.

На място има и полиция, а вече се раздават и стекове с минерална вода на хората от образувалата се опашка.

По-късно пред медиите говори и Валентин Тончев, член на Централното оперативно бюро на ДПС и депутат, избран от партията, но в момента нечленуващ в парламентарна група, след като беше изключен.

Автентичните младежи на ДПС, председателят на Младежкото ДПС Танзер Юсеинов, днес първи хванаха ред и запазиха място пред ЦИК за регистрация на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, заяви Тончев и добави, че имат видео, което доказва това.

"Ние сме горди с нашите младежи", каза Тончев. Те бяха твърдо убедени, че трябва да застанем тук първи и днес се настаниха необезпокоявани, без конфронтации, без присъствието на други политически партии, субекти или хора, които се представят като някакви алтернативи и реплики на ДПС", обясни той.

Утре ще се регистрираме самостоятелно за участие в предсрочния вот с нашия председател Джевдет Чакъров и заместник-председателя Джейхан Ибрямов. Ние сме първи по ред, първи по място и ще се регистрираме първи, заяви Тончев.

Много хора минават през входа на Народното събрание, каза той относно това, че има и други хора, чакащи пред ЦИК. Тук са нашите легитимни представители от Младежко ДПС и с тях утре ще се регистрираме за самостоятелно участие на изборите, каза още Валентин Тончев.