Не мога да търся сметка на президента за коментарите, а и не бива. Така новият министър на вътрешните работи Младен Маринов коментира критиките на президента Румен Радев по свой адрес пред bTV. Той заяви още, че ще направи всичко възможно, за да има добър диалог между МВР и всички институции.

Припомняме, че по-рано през деня президентът Радев заяви, че Маринов се назначава на мястото на Валентин Радев въпреки "мърлявата работа" на ведомството (държавният глава цитира премиера Борисов). Тя, на свой ред, зависела именно от Маринов, докато заемал поста главен секретар.

"Не мога да коментирам и не бива да коментирам защо президентът смята така. Премиерът и правителството са решили - предложили са ме. От мен може да се очаква диалог и съвместна работа", каза Маринов.

Новият вътрешен министър добави, че задочните скандали между "Дондуков 1" и "Дондуков 2" по негов адрес не са го разколебали. "Увереността ми идва от това, че знам какъв екип съм ръководил до вчера", каза Маринов. Той допълни, че статистиката ясно показвала, че в качеството му на главен секретар на МВР "добре е организирал" и колегите му добре изпълнявали своите задължения.

Маринов коментира, че проблемите в МВР по-скоро били в кадровия състав, който трябва да бъде укрепен. Въпреки това посочи, че от началото на кабинета "Борисов 3" са назначени 1700 полицаи, а са напуснали близо 600 - статистика, която до скоро била в обратната посока.

"Много е трудно да се избере главен секретар, тъй като всички директори на областни дирекции са добри. Който и да бъде избран, няма да бъде грешка", коментира Маринов.

На въпрос дали Христо Терзийски, шефът на Националната полиция, или Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, ще бъдат номинирани за поста, Маринов отговори: "Както беше модерно едно време - нито да, нито не".

Междувременно пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров определи новия вътрешен министър Младен Маринов като "отличен професионалист".