Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посрещна българския си колега Николай Денков в Атина. Инфраструктурата, транспортът и енергетиката бяха във фокуса на днешната среща на премиерите на България и Гърция, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Двамата министър-председатели проведоха и разговор на четири очи.

Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Мицотакис подчерта, че за връзките между България и Гърция е изключително важен и сухопътният Шенген.

"Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия", каза още гръцкият премиер. Той посочи, че визитата на акад. Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

"България и Гърция имат отлични стратегически отношения", заяви българският министър-председател. Николай Денков акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. "Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци", подчерта акад. Денков.

Снимка: Правителствена пресслужба

Мицотакис открои като приоритет свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. "Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори", подчерта гръцкият премиер.

Снимка: Правителствена пресслужба

Днешното посещение на акад. Денков в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври м.г. в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

След срещата на четири очи между двама премиери се проведе и работен обяд, на който присъстваха и също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

Снимка: Правителствена пресслужба