"От вчера е съвършено ясно, че конституционни промени под български диктат няма да има, няма отстъпление, когато става въпрос за достойнството и честта на народа и Македония, няма цена, на която да приемем тези конституционни промени под български диктат и нито секунда повече време не трябва да се отделя на този въпрос", заяви на пресконференция председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по повод вчерашното заседание на парламента на страната, в чийто дневен ред беше единствено решение за необходимостта от промяна на основния закон на страната, цитиран от БТА.

Според Мицкоски изказването в парламента на премиера Димитър Ковачевски, че промените в конституцията са предложение на Северна Македония и не са под какъвто и да било диктат, не е политическа теза.

"Това твърдение е коварно и губещо. Това е тезата на един победен политик, който вижда края на политическата си кариера. Ако беше македонско предложение, то щеше да бъде легитимирано от гражданите на избори или референдум. Той (Ковачевски) се съгласи и подписа нещо, което от самото начало беше ясно, че македонските граждани не подкрепят. Така че този човек няма право да говори за македонско предложение. Това е губещо предложение и това е коварно предложение, което ще ги следва през целия им живот", заяви Мицкоски.

По думите му ВМРО-ДПМНЕ ясно виждат проблема пред страната, която е в политическа криза, и единственото решение, което опозиционната партия предлага в този момент, са предсрочни избори, а международната общност има вина за ситуацията, в която Северна Македония се е озовала.

"Защото, когато се споразумяха за това с това правителство на СДСМ и ДСИ или ДСИ и СДСМ, както искате, те не намериха за уместно да се обърнат към ВМРО-ДПМНЕ и да се консултират с ВМРО-ДПМНЕ и македонския народ като мнозинство, най-голямата етническа общност в тази уникална държава", посочи Мицкоски.

Той отрече твърденията на президента на страната Стево Пендаровски, че концепцията за европейско бъдеще на Северна Македония се е провалила.

"Проблемът съществува и трябва да се намери изход", посочи Мицкоски. "Единственото решение, единственият разумен изход са изборите. Избори, на които хората ще решават на базата на конкретни решения, които партиите ще предложат. Нашите червени линии са ясни, както и нашата борба за гаранции по въпроса с България. Ние ще предложим едно патриотично, сравнително казано, изключително правилно решение, което ще запази, защити и прокара интересите на Македония. Но за да стане това, трябват първо избори! Правителството се удари в стената и се нуждае от рестартиране. Необходима е нова посока. И предупреждавам, че всеки месец изкуствено поддържане на това правителство ще означава две неща: загуба на време и още по-дълбока криза", посочи Мицкоски.