Председателят на най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония Християн Мицкоски казва в интервю за "Гласът на Америка", че правителствата на Северна Македония и България са превърнали "проблема с България в голям проблем", който "съдържа много аномалии и много неясноти".

В отговор на въпрос, след като заявява, че членството на Северна Македония в ЕС е негов приоритет, как ще реши този проблем, той отговаря, че е готов веднага след съставянето на новото правителство на Северна Македония да седне с българското правителство и "заедно да бъде търсено решение, което да бъде достойно, в което да няма нито победител, нито губещ", което е "от общ интерес - България да има още един съсед, който скоро да бъде член на Европейския съюз, а Северна Македония да бъде част от европейското семейство".

Мицкоски заявява, че в договорите с Гърция и България го притеснява "безпринципната политика, която съседите непрекъснато провеждат спрямо (Северна) Македония повече от три десетилетия", допълва БТА.

"Казусът с България кулминира след злоупотребата с ветото през есента на 2019 г., когато то беше наложено. Един несъществуващ до този момент проблем, който някак изплува на повърхността поради вътрешнополитически нужди на българските политици. Смятам, че т. нар споразумение, базирано на френското предложение, което постигнаха (България и Северна Македония) не е решение, а представлява допълнителен проблем. И затова смятам, че е в интерес на България, но преди всичко в интерес на (Северна) Македония да имаме едно достойно споразумение... което ще изведе (Северна) Македония по бърз път към пълноправно членство в Европейския съюз, а няма да затъне в национално-романтични теми, принадлежащи на Средновековието".

Коментирайки предстоящите в страната избори през следващата година, които е убеден, че ВМРО-ДПМНЕ ще спечели, Мицкоски казва, че "би било здравословно за (най-голямата албанска партия и коалиционен партньор на управляващия сега СДСМ) Демократичния съюз за интеграция да остане за известно време в опозиция, за да може да намери своите програмни принципи", а албанската опозиция да получи шанс "да носи отговорност в държавата и да види какъв капацитет има". Той заявява, че вратата за преговори за съставяне на правителство след изборите не е затворена за нито една политическа партия, включително за Левица.

"В края на краищата вечерта на изборите.... ще се знае точно разпределението на силите в новия състав на парламента и контурите на новата коалиция, която ще бъде водена, разбира се, от ВМРО-ДПМНЕ", казва Мицкоски.

В интервюто той отново заявява, че според ВМРО-ДПМНЕ техническото правителство, което подготвя изборите и управлява държавата 100 дни преди парламентарните избори, трябва да бъде премахнато, защото от него "държавата не печели, а губи", но ако това не се случи за тези избори, "ВМРО-ДПМНЕ ще номинира своите представители в ресорите на МВР и Министерството на труда и социалната политика и ще има свои заместници в Министерството на финансите, на земеделието и на информационното общество и администрацията".