"Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация". Това заяви в студиото на Нова телевизия председателят на Народното събрание Росен Желязков от името на ГЕРБ. Той подчерта, че Мария Габриел трябва да остане външен министър и да съвместява премиерския пост - нещо, от което вече направи крачка назад Бойко Борисов, но поиска втори човек от ГЕРБ да вземе това министерство. От страна на ПП последва отказ и настояването е Николай Денков да оглави МВнР. В отговор лидерът на ГЕРБ предупреди, че тогава отиваме на избори "две в едно".

Последва нов обрат в позицията на партията, защитен днес от председателя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ.

"Външният министър в момента трябва да продължи да съвместява тези функции, защото външнополитическата дейност в момента е успешна. След 9 месеца отново да има същото преобръщане е абсолютно нелогично за една консервативна система, каквато е МВнР", допълни Желязков. Според Желязков МВнР е с най-високи показатели по индикаторите за изпълнение на управленските политики.

Желязков коментира, че застават зад вътрешния министър заради това, което е свършил по работата за приемането ни в Шенгенското пространство. "Ние подкрепяме голяма част от министрите, защото считаме, че имат необходимата експертиза", заяви председателят на НС 

Желязков видя предизборен ход в желанието на ПП-ДБ да получат поста на външен министър, с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент. "По-скоро ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските", заяви Желязков.

В същото време похвали "Демократична България" за поведението по време на спора с ПП за поста на външния министър.

"ДБ има доста балансирана и отговорна позиция по претенциите на ПП-ДБ. Сякаш този казус с желанието на премиера да продължи с качеството си на вицепремиер и външен министър първоначално изглеждаше като лично, а се облече и в партиен контекст", коментира Желязков. 

"В началото тази форма на управление изглеждаше екзотична. Дори Кирил Петков каза "ние няма да правим коалиция, защото си нямаме доверие. Последните месеци това го забравихме и изглеждаше, че ротацията ще се случи безпроблеми. От няколко дни това не изглежда така. Това се дължи на предложенията на "Продължаваме промяната", обвини той втората по големина партия.

По думите му радикални промени по отделните министерства не са в интерес на държавата. "Искаме максимално по-малко сътресения в изпълнителната власт, с оглед на желанието изпълнителната власт да бъде достатъчно устойчива, за изпълнява приоритетите", допълни председателят на Народното събрание.

Той определи като "нежелателна" възможността да се правят избори в края на годината, след втората ротация. Това е нашето разбиране - минимални промени, ако трябва изобщо да има промени, защото трябва да има устойчивост", заяви Желязков..

Той каза още, че след ротацията ще продължи да бъде депутат в парламента.

Председателят на НС повтори, че очаква гласуването на кабинет при ротацията през март да бъде с първия мандат - на ГЕРБ-СДС.