Найденов подчерта, че неговите предшественици не са се занимавали с проблемите на земеделските производители, с това че са им спрени парите по САПАРД, с това че са застрашени преките плащания, с това че Оперативната програма за развитие на селските райони не върви.
„Те буквално се занимаваха с брокерство, да вадят земи и гори, да ги заменят и да ги продават за жълти стотинки”, подчерта земеделският министър. Той посочи, че в момента тече проверка, след което ще се направи оценка за причинените щети на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Министърът посочи, че според доклада, който получи, най-вероятно ще се наложи стопиране на процедури по промяна на предназначението на заменените земи. Това обаче ще е възможно само там, където още не е приключила процедурата.
Найденов обясни, че са вадени земи от състава в Поземления фонд и след това са вкарвани в регулация. „Където има възможност за административно стопиране на процедурите, това ще бъде наложено”, категоричен бе Найденов. Той допълни, че проверката ще обхване всички разпоредителни сделки, които са вършени със земи, но обемът от работа, е изключително голям. „Едно е ясно, че всичко, което е нередно ще отиде в прокуратурата”, категоричен бе Мирослав Найденов. Той посочи, че проверките стават бавно, тъй като Инспекторатът в министерството е от 16 души, а за да стане това по-бързо ще са необходими поне 160 души.
”Всичко ще се проверява и аз не мога да кажа коя сделка е незаконна, преди да бъде проверена. Това, което вече е в регулация, сами разбирате, че няма как да го стопираме. Когато тече проверката и това, което се констатира, че е нередно отива в прокуратурата, а няма да чакаме да съберем всички и да ги внесем на куп. Всяка нередност, която се констатира, поетапно ще се предава на прокуратурата и ако има нарушение да повдигат обвинение, каза още Мирослав Найденов.