"Ние не трябва да имаме никакво съмнение, че този дребен селски тарикат не е действал просто сам." Това коментира пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев относно политическото ниво на влияние в престъпната група на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

"Важното е тази комисия в НС не просто да посочи две, три имена на магистрати, да "изгорят" един, двама следователи. Сега е време за смели ходове. Нека магистратите да излязат и да кажат какво знаят - дали са били заплашвани", заяви Мирчев.

Той посъветва медиите, когато пред тях застане някой политик, на първо място да бъде питан дали познава Нотариуса.

"През годините доста сме развявали флагчето, че има проблеми в съдебната система. За съжаление късно беше чуто", отбеляза депутатът.

Ивайло Мирчев каза, че "по отношение на Шенген и по отношение на бронетранспортьорите за Украйна вътрешният министър свърши отлична работа".

"Когато говорим обаче за неговата останала работа, ние сме дали много ясна оценка и сме му поискали оставката", посочи депутатът от ПГ "Продължаваме Промяната - Демократична България".

"Калин Стоянов трябва да отговори дали това, което казва Бойко Рашков, е вярно, защото, ако то е вярно и има изтичане на информация и то от най-високото ниво на ГДБОП, ние имаме сериозен проблем с борбата с точно тази престъпност", посочи Мирчев.

И подчерта, че страната ни може да помогне много на Украйна, но това се бави заради не толкова оптималната работа на администрацията на Министерство на отбраната.

"Доста ясни са молбите на Украйна и резултатът в Авдеевка е от това, че Украйна няма достатъчно въоръжения в момента заради това, че от октомври практически САЩ не подпомагат Украйна. България може да помогне, но това не се случва с необходимото темпо и се надявам това да се подобри. Ще искаме изслушване и отчет на Министерство на отбраната в НС за това какво е направено по отношение на военно-техническата помощ за Украйна."

"Решението за бронетранспортьорите го гласувахме преди близо три месеца вече, но за три месеца ние не можем да превозим стотина бронетранспортьора от София до Русе. Не е липса на средства. Тук не става въпрос за късане на нишка, а да работи доста по-оптимално администрацията на Министерство на отбраната. Очевидно има проблем и този проблем ще бъде решен. Ротацията няма нищо общо с това да бъдат пренесени стотина бронетранспортьора", посочи депутатът.

По отношение на Русия, Ивайло Мирчев каза, че има съществени разлики между нея и страната ни:

"Имаме една много голяма разлика с Русия. Русия в момента воюва не за земи и територии, а за правото си да живее в миналото и правото на Путин да запази властта си. Всички хора, които искат Русия да се промени биват отстранявани."

"Не трябва да си мислим, че изведнъж Русия ще стане демократична държава вследствие на войната. Ние трябва да свикнем, че Русия е опасност и съжалявам, че в България все още има хора, които да посрещнат Путин с хляб и сол, без да осъзнават за какъв диктатор става въпрос", добави депутатът.