Всички дейности по подготовката на изборите са извършени при пълна прозрачност и в срок. Това отчетоха пред премиера Димитър Главчев министрите, които отговарят за организацията на предстоящия вот в неделя, съобщиха от правителствената пресслужба.

Темата бе коментирана на работна среща в Министерския съвет, свикана от служебния министър-председател. На нея беше отчетено изпълнението на предварително начертания график, съобразно изборния процес, предаде БТА.

Няма забавяне в нито един от сроковете, посочи служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на който правителството възложи координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите.

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров изтъкна допълнителните мерки, които ведомството е въвело с цел максимална прозрачност по удостоверяването на машините за вота. Той добави, че устройствата за видеонаблюдение вече са по места.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че се очаква график от Централната избирателна комисия (ЦИК) за транспортирането на машините, което трябва да се осъществи утре.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова отбеляза, че избирателните списъци са актуализирани и са изготвени въз основа на данните, които ежедневно се получаваха от общинските администрации, за да се обнови Национална база данни "Население". В последните 10 дни, преди да се разпечатат, Главна дирекция "ГРАО" направи проверка на заявленията за гласуване по настоящ адрес, така че да няма дублиране на гласоподаватели с право на глас по настоящ и постоянен адрес.

Иван Кондов - служебен заместник-министърът на външните работи, изтъкна, че утре на ЦИК ще бъде официално докладвано, че всички дейности за вота в чужбина са изпълнени от страна на Министерството на външните работи (МВнР). По време на работната среща бе съобщено, че МВнР също е на финалната фаза по подготовката на изборите в чужбина. Днес ще бъдат доставени и последните машини за гласуване извън страната. Пътуват и представителите на българската държава за секционните комисии.

В неделя ще се проведе избор на народни представители за шести път в последните три години, като това е петият предсрочен вот след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. С над 1500 повече кандидати за народни представители ще има на изборите в неделя в сравнение с вота през април 2023 г, показва информация на отдел "Справочна" на БТА.

На изборите за Европейски парламент кандидатите са 418, жени са 131, а мъже - 287. В сравнение с изборите през 2019 г. кандидатите за евродепутати са със 100 повече. Тогава е имало 318 кандидати.