Над 1 млрд. лв. ще трябва да отдели държавата, ако се вземе решение да бъдат изкупени терени по Черноморското крайбрежие, които попадат в частни имоти. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на журналисти в парламента, предаде БТА.

"Нека да попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и над 1 млрд. лв. да бъдат дадени за изкупуване на тези терени", коментира Аврамова.

Тя обясни, че всички тези терени са попаднали в частни ръце в периода 2006 - 2007 г. чрез заменки или връщане на собственици като земеделски земи, впоследствие обаче са променили предназначението им и попадат в урбанизирани територии с разрешение за строеж.

"Има терени, в които дюните са малка площ, тогава за мен е неоправдано от терен 40 декара да отчуждим 100 квадрата дюни, защото останалата част на терена остава с възможност за строеж", посочи министърът.

Тя допълни, че такъв е случаят с терен на плажа Корал.

"За този терен има заповед за спиране на строителство от 2014 г. от МОСВ, тази заповед е потвърдена от ВАС и в момента там не може да се строи. Не са стартирали никакви процедури по екологичното законодателство, за да се получи разрешение и отпадане на тази заповед", допълни Аврамова.