Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който вчера участва в катастрофа в Маказа, при която загина 6-месечно бебе, а семейството му беше ранено, изрази съжаление за случилото се.

В профила си във Фейсбук той написа:

"Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките".

За минути публикацията събра много коментари, повечето от които на турски език. Някои го подкрепят с думите, че на всеки може да се случи, но други казват, че е твърде късно.

Още вчера Местан каза, че е спрял на знак "Стоп" преди да излезе на главния път и колата му да се сблъска с тази на семейството от Кърджали. По думите му обаче единственият начин това да не се случи било той да не е бил там.

В момента Местан е в ареста в Кърджали, а полицейската му мярка "задържане под стража" изтича в късния следобед. Срещу него все още няма повдигнато обвинение, а дали прокуратурата ще поиска задържане за 72 часа ще стане ясно по-късно днес. Той е задържан в Районното управление в Кърджали, въпреки че катастрофата става на територията на община Момчилград, защото в ареста на местното полицейското управление нямало свободни места. Според МВР това не е прецедент, съобщи bTV.

Огледът на мястото на катастрофата вчера продължи повече от 5 часа. В помощ на дознателите се включи и следовател, изпратен от Окръжния прокурор на Кърджали. Към момента няма изготвена нито една експертиза, доказваща категорична вина.

Засега се знае, че на разклона за село Загорско автомобилът на Лютви Местан навлиза в път с предимство, обозначен със знак "Стоп". На главния път прави ляв завой, като по този начин отнема предимство на другата кола, която идва от същата посока и буквално го връхлита. Според очевидци семейството от Кърджали се движело много бързо, а мястото било с лоша видимост.

"Той спря, гледа наляво, надясно и след това потегли. За секунди и един трясък, много силен трясък и един дим. Не мога да си представя, дали беше 180 км/ч, дали 200 км/ч.", заяви Мустафа Исмаил, общински лидер на ДОСТ, който шофирал след Местан.

От удара автомобил, в който пътува четиричленното семейство, изхвърча на 50 метра и пада в крайпътно дере. На място загива бебето, като все още не е ясно дали кошчето му, открито в колата след инцидента, е било обезопасено. Съпрузите и 10-годишният им син са ранени и са в болница, но няма опасност за живота им.

По случая е образувано досъдебно производство за катастрофа с причиняване на смърт по непредпазливост, за което законът предвижда до 6 години затвор. Ако Лютви Местан се кандидатира за евродепутат, ще получи имунитет и това ще спре разследването.

Засега пострадалото семейство отказва да говори пред медиите.