Германия ще участва заедно с Русия, Турция и Франция в международна конференция за конфликта в Сирия, която ще се състои през октомври, съобщи канцлерът Ангела Меркел.

Основната тема ще е критичната ситуация в последния бунтовнически бастион, провинция Идлиб, каза Меркел на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ДПА. Освен тях двамата в преговорите ще участват руският президент Владимир Путин и френският Еманюел Макрон.

Русия и Турция неотдавна сключиха споразумение за буферна зона в Идлиб, което разсея страховете от пълномащабна офанзива на сирийските правителствени сили и техните съюзници.

Съществуват все още "дълбоки разногласия", призна Меркел на пресконференцията, като изтъкна по-специално въпросите за свободата на печата и спазването на правата на човека в Турция.

Но в момент на затопляне в двустранните отношения Меркел наблегна също така върху общите интереси с Анкара.

Ние имаме много неща, които ни обединяват, подчерта Меркел, като изтъкна "голямото значение" на визитата на Ердоган. В Германия живеят 3 милиона души с турско гражданство или от турски произход, припомня АФП.

Със 7 500 германски предприятия, базирани в Турция, Берлин има нужда от "стабилна турска икономика", обясни Меркел в момент, когато Турция е засегната от остра криза, свързана специално с обезценяване на националната валута.

Ердоган изрази задоволство, че това посещение дава възможност да се тръгне от нови основи: "ние стигнахме до консенсус за подновяване на механизмите за сътрудничество".

Меркел подчерта, че Германия и Турция имат общи интереси да водят борба срещу тероризма и да избегнат всякакъв нов приток на мигранти от Сирия.