Извънредното заседание на парламента, на което трябваше премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за ефекта от мерките срещу коронавируса, няма да се състои. То се провали, след като ГЕРБ отказа да участва в него.

10 минути преди обявения час на започване - 13,00, председателят на Бюджетна комисия и депутат от управляващата партия Менда Стоянова даде брифинг в зала "Запад" на Народното събрание.

"Правя това изявление, за да запозная вас и чрез вас българските граждани с решението на ПГ на ГЕРБ за това, че днес ПГ на ГЕРБ няма да участва в свикването на извънредно заседание. Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата, което после да се разнася из страната. За всяко заседание на Народното събрание работят над 200 души администрация. Не считаме, че днешното извънредно заседание има значение такова, че да правим подобно събиране на незнайно колко вирусоносители без симптоми", обяви тя пред журналистите, като уточни, че с колегите й няма да се регистрират в пленарната зала.

Според партията няма нужда от такова събиране на депутати, НС работи в режим на извънредно положение, въпросите на опозицията получават отговори и в писмена форма, а днешното изслушване е щяло да се ползва само за пиар от страна на БСП.

"Ние считаме и не искаме да ставаме съучастници на една политическа сила и най-вече ръководството и лидерката на тази политическа сила да използват парламента за личен пиар. Какво днес можехме да научим от парламентарен контрол повече от това, което всеки ден на пресконференции по всички национални медии се излъчва и стига до българските граждани. Само преди час-час и половина пресконференция, посветена на всякакви теми. Ваши колеги задаваха всякакви въпроси, включително и въпроса за това какво се случва след катастрофата, отнела живота на вашия колега Милен Цветков. Бог да го прости. Това е нашата позиция", заяви още Стоянова, като подчерта, че това не означава, че парламентът не работи и то прозрачно.

Тя даде пример, че от началото на извънредното положение на 13 март са били зададени над 100 въпроса и "опозицията е получила отговор на всеки един от тях".

Така, след отказа на ГЕРБ, парламентът не събра кворум, за да започне заседание. В зала се регистрираха 87 народни представители, при необходими минимум 121. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви следващия опит за регистрация след 15 минути. 

Снимка: БТА

И вторият опит обаче беше неуспешен. Този път в залата се регистрираха само 91 депутати - 73 от БСП и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 14 депутати от ДПС също се регистрираха, но онлайн. След като очевидно не бяха достатъчно, Цвета Караянчева обяви, че заседанието няма да се състои.

Извънредното заседание беше свикано от нея за днес, след като на 14 април в деловодството бяха внесени подписите на 65 от депутатите от ПГ на "БСП за България". С това бе спазена разпоредбата на Конституцията заседание да се свиква от една пета от народните представители. Те настояваха премиерът да изнесе факти какво е актуалното състояние на страната и ефективността на предприетите здравни, социални и икономически мерки.

"Внесохме за втори път искане за свикване на извънредно заседание - днес беше поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура", отвърна лидерът на БСП Корнелия Нинова.