Днес от ЦИК обявиха, че при 99,6% обработени протоколи ДБГ събира едва 3,26% от вота на избирателите. 

"Загубихме изборите, защото не успяхме да убедим достатъчно брой хора, че си струва да се погрижим за страната си, да се излезе и да се гласува, че има и друг начин за правене на политика, без рекет, без страх, без манипулации", заяви днес Кунева на брифинг, предаде БТА.

По думите й изборите са били проведени в трудна и нездравословна среда. Нейната оценка е, че е загубена възможността България да формира правителство с ясна управленска програма и политическа отговорност.

"Днес всички изгубихме. Загуби нормалността. Осъмнахме отново с двуполюсен модел, но той вече е между представени в парламента и непредставени. 3.5 млн. от хората емигрираха вътрешно и отказаха да поемат грижата и отговорността за страната (толкова българи не гласуваха - б.р.)", заяви още Кунева.

По думите й жалкото е, че конфигурацията днес възпроизвежда статуквото - популизмът в лицето на ГЕРБ и левицата в лицето на БСП. На преден план излиза въпросът кой има план за излизане от кризата и кой ще го осъществи, коментира още тя.
"Не е изненада, че свръхдържавно финансираните партии от миналия парламент продължиха да играят мача помежду си", добави Кунева, цитирана от съобщение на пресцентъра на партията.

Тя добави, че от движението са били спокойни и добронамерени, предлагали са конкретни планове, но не са се справили с това да убедят хората, че моделът е сменен.
"Не се отказваме да го правим, няма да се уморим, макар че това е изборна загуба, ще вървим по този път, без да се отчайваме", декларира Кунева и изрази надежда, че нейното политическо движение е дългосрочен проект.

На въпрос дали на конгреса на ДБГ, който се очаква преди есента, ще се кандидатира за втори път за лидер на партията, тя уточни, че и при учредяването на партията на 1 юли 2012 г. е била посочена от колегите си за председател и добави, че ако това стане отново, ще разпознае отговорността си.

По-рано днес оставка подадоха Иван Костов и ръководството на ДСБ, които също събраха едва около 3% подкрепа, лидерът на СДС Емил Кабаиванов, чиято партия спечели по-малко от 2%, и председателят на "Движение Гергьовден" Любен Дилов-син.