Неканен гост нахлу в импровизираното студио на БНТ от Велико Търново и прекъсна предизборния дебат между кандидат-кметовете в града. Той се представи за кандидат за общински съветник от гражданската листа и потърси сметка защо не е допуснат до участие.

"Добър ден, господа, кандидати за управители. Аз съм кандидат за общински съветник на гражданската листа на гражданите на Велико Търново. Само да попитам националната телевизия - защо не уважавате общински съветник. Защо опорочавате изборния процес? Тук има адвокати", повиши тон мъжът.

Водещият Симеон Иванов се опита спокойно да му обясни, че в студиото се намират само кандидат-кметове, които водят дебат за града.

Екипът на предаването не успя да отстрани мъжа, който продължаваше да се разправя пред камерите, което наложи излъчването от Старата столица да бъде прекъснато.

"Да, случват се и такива неща. Непоканен гост се намеси в ефира на БНТ. Симеон Иванов се опитваше да възстанови нормалния диалог, в момента там дебатът не може да продължи по начина, по който е разписано споразумението между БНТ и политическите сили", обясни от студиото в София водещата на сутрешния блок на националната телевизия Христина Христова.

"Тези формати са по строго определени условия, може да се чуят и нецензурни изречения. Затова и прекъснахме дебата", добави журналистката.

След няколко минути прекъсване дебатът за Велико Търново продължи успешно, а в него участваха 8 кандидат-кметове.

Скандалът се разви в присъствието на досегашния кмет от ГЕРБ Даниел Панов, кандидата на ИТН Момчил Иванов, Йордан Терзийски от ПП-ДБ, Боряна Аврамова от КОД, Ирена Стасинопулу - кандидат за кмет на "БСП за България", Венцислав Фоти от ПП "Български възход", кандидата на ВМРО Милен Михов и Стилян Найденов от "Възраждане".

На финала на дискусията водещият Симеон Иванов отново се върна към непредвидената случка.

"Видяхте всички видяхме въпросния господин, но да припомним, че тук сме по силата на Изборния кодекс и решението на ЦИК, това са асолютно безплатни дебати с равно време за всеки кандидат", обясни още веднъж журналистът. "Целта е по-информиран избор, а когато по такъв начин биваме прекъсвани, знаем, че това е с користни цели", категоричен е водещия на сутрешния блок по обществената телевизия.