Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обвини днес Русия, че се опитва да раздели НАТО чрез енергийните си резерви, ядрени оръжия и "усилията си да се меси в изборите в цяла Европа и по света", съобщи Асошиейтед прес.

Пенс заяви това във Варшава, откъдето започна четиридневна обиколка в Европа. По-рано днес той се срещна със стотици полски военни и с американски войници, разположени в страната. Варшава, която се опасява от агресивната политика на Русия, иска САЩ да създадат своя постоянна база в Полша.

Говорейки след срещата си с полския президент Анджей Дуда, Пенс потвърди полските страхове, като каза, че "няма по-надвиснала заплаха над Полша от призрака на агресия от вашия съсед от изток".

"Москва се опитва да раздели нашия съюз, с петролните и газовите си резерви, с новия си арсенал от ядрени оръжия, с усилията си да се меси в изборите в цяла Европа и по света", каза Пенс.

Той изтъкна още, че САЩ се стремят към сътрудничество с Полша в областта на ядрената енергетика.

"С нетърпение очакваме съвместната работа по мерки за развитие от вас на други източници на енергия, като ядрената енергия", каза Пенс, предаде ТАСС. Пенс благодари на Варшава от името на Вашингтон, че се противопоставя на реализацията на проекта за строителство на газопровода "Северен поток 2" от Русия към Европа.

Вицепрезидентът припомни, че Полша вече е подписала с американски енергийни компании три договора, които, както се очаква, ще й позволят след 4 години да получава от САЩ над 7 милиарда кубически метра природен газ годишно.

Вицепрезидентът на САЩ каза още на пресконференцията си с Дуда, че САЩ приветстват решимостта на Полша да "защитава телекомуникационния сектор от Китай", предаде Ройтерс.

През януари Полша арестува китайски служител на китайския технологичен гигант "Хуавей" и бивш служител на полските сили за сигурност по подозрения в шпионаж.