От 1 октомври столичани може да останат без парно и топла вода, алармира Мая Манолова.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" инициират изслушването в пленарната зала на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на председателя на СОС Елен Герджиков и на изпълнителния директор на "Топлофикация" дали ще бъде удължено комплексното разрешително на "Топлофикация"-София, обяви Манолова пред медиите в парламента.

Председателят на ПГ на ИБГНИ предупреди, че е отправила запитване към тримата, но отговор не е получила. Затова пък екоминистърът Асен Личев й обяснил, че имаме наложени санкции поради неизпълнени норми за азотни емисии и това е невъзможно.

"Затова искаме изслушване на столичния кмет, на председателя на СОС и на изпълнителния директор на "Топлофикация", за да представят пред депутатите какви действия ще предприемат, така че хората да не останат без ток и без парно от 1 октомври", заяви Мая Манолова.

"Представете си как ще изглежда непускането на парно и топла вода в предстоящата кампания. Ще успеят ли всички да си купят електрически печки?", попита председателката на "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Манолова припомни, че като бивш омбудсман следи плътно темата за "Топлофикация" и заподозря, че това е по сценарий на ГЕРБ.

"Дали ГЕРБ залага политическа мина в предстоящата кампания? Защото със сигурност залага икономическа мина, смятат да оставят без парно и топла вода столичани от октомври", усъмни се лидерката на ИБГНИ.

Според нея, ако това се случи, пък ще постави под риск електропреносната мрежа на столицата, която ще се натовари заради липсата на парно.

"От друга страна, сметките показват, че средно 1152 лева на отоплителен сезон ще платят столичани или с 500 лв. повече", изчисли Манолова.

В същото време за 2020 г. УС и Надзорният съвет на топлофикационното дружество си били разпределили бонуси в размер на 293 хил. лева. "Крайно време е председателят на СОС и кметът на столицата да си поемат отговорността за политическия чадър и безобразията, които се вършат в "Топлофикация- София", призова Манолова.