"Продължаваме промяната" печели изборите с над 3 процента преднина пред коалицията ГЕРБ-СДС. Това сочат първите резултатите от 100 процента паралелно преброяване на агенция "Маркет линкс".

Партията на Кирил Петков и Асен Василев събира 26,5% от вота, докато формацията на бившия премиер Бойко Борисов е с 23,4 процента от гласовете на избирателите.

На трето място е ДПС, която получава 11,4 процента от гласовете на избирателите и така става трета политическа сила, измествайки Българската социалистическа партия. Подкрепата за левицата пада до 10,1 на сто. 

Гласуването за Румен Радев на президентските избори и гласуването за "Продължаваме промяната" на парламентарните избори днес успя да отнеме от Българската социалистическа партия такъв вот, който да я свали на място, като четвърта политическа сила. До края на вечерта може да станем свидетели на сриването на БСП на пето място. Очакваме гласовете от чужбина, които са около 5%, а зад граница "столетницата" традиционно не получава голяма подкрепа, коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" в студиото на bTV.

След това избирателите са подредили "Има такъв народ" и "Демократична България" - съответно с 9,4 на сто и 7,9 процента.

Според "Маркет линкс" партията на Костадин Костадинов - "Възраждане", също влиза в парламента с подкрепа от 4,4 процента.

Под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание остава "Изправи се БГ! Ние идваме!", като формацията на Мая Манолова събира само 2,2 процента от гласовете на избирателите.

Според социолозите от "Маркет Линкс", при тези резултати от вота, разпределението по мандати е следното:

"Продължаваме промяната" - 68

ГЕРБ- 60

ДПС- 30

БСП - 26

ИТН - 24

ДБ - 21

Възраждане - 11

Румен Радев е победител в първия тур на изборите за държавен глава, но не успява да мине 50% и събира 49%. Така настоящият държавен глава и кандидат за втори мандат отива на балотаж с кандидата, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков, който е подкрепен от 24.3% от гласувалите.

Трети е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 10,4 на сто, а изненадващо Лозан Панов е изпреварен от председателя на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов, като двамата получават съответно 4 и 4.1 процента от гласовете на избирателите.