ДПС би получила 15,4% подкрепа от гласуващите на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, но само ако е монолитна партия. Това й отрежда второто място.

Първа сила отново е ГЕРБ с 21,9%. На трето място на коалицията ПП-ДБ - с 14,3% подкрепа от гласуващите. Следват "Възраждане" - 11,5%, и БСП - 6,2%.

От таблицата на парламентарните сили отсъства "Има такъв народ". Под 4-процентната бариера остава партия "Величие" - 3,2% от гласуващите.

Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". То е проведено сред 1038 лица над 18 г. в страната в периода 14-23 август 2024 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Социологът Добромир Живков уточни, че резултатът на ДПС в последното проучване е един от най-високите на партията и това вероятно се дължи на мобилизация и на двете фракции.

"Измерваме ДПС като монолитна партия, както сме я мерили години наред. В момента, в който евентуално се обособят две формации, произхождащи от сегашното ДПС, ние ще променим начина, по който задаваме въпроса. Но засега измерваме съвкупния резултат на ДПС. Той вероятно няма да е същият на предстоящите избори", коментира анализаторът от "Маркет линкс".

Снимка: бТВ

Резултатът на ДПС е сходен с този, който бе измерен преди месец. Всяка от фракциите сега ще се бори бранда "ДПС" да остане при нея. Вижда се мобилизация и от двете страни, отчете той.

Засега избирателната активност е на нивото на тази от юни, която беше рекордно ниска.

"Ще гласувам" отговарят 42% от анкетираните. "По-скоро да" е отговорът на 20 сто, а "не мога да определя" - 16 на сто. По-скоро няма да гласуват 7%, а твърдо няма да отидат до урните 15% от отговорилите.

Кабинетът "Главчев"1 е финиширал с 15% и с 51% недоверие.

Проучването измерва доверието в края на управлението на първия кабинет на Димитър Главчев - то е около 15%. Изследването е правено, преди да се закълне вторият кабинет на Главеч, в който има само три персонални промени.

"Предвид минималните промени в кабинета "Главчев 2" съмнявам се, че ще има сериозен импулс на доверие от страна на гражданите. С такава подкрепа финишира и кабинетът "Денков". Доста по-високо беше доверието в служебния кабинет на Гълъб Донев - около 26%", уточни Живков.

Снимка: бТВ

Много ниско е доверието и в 50-ото Народно събрание, което ще продължи да работи, докато се закълне новото - около 7%. По думите на социолога това рекордно ниско ниво на доверието в парламента е факт от 48-ото НС още. Недоверие към парламента изпитват 72% от запитаните.

Изводът от допитването е също така, че обществото настоява да стане свидетел на лидерски дебат, какъвто не е имало от години.

Предстоящите предсрочни парламентарни избори са седмите за три години, а в рамките на четири месеца ще гласуваме за втори път за Народно събрание.