Лидерите на партии от миналия парламент губят доверие, но Бойко Борисов е успял да възстанови част от одобрението към него.  

Всички лидери на парламентарно представените партии у нас губят доверие, но най-позитивно остава отношението към ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Най-големи негативни пък са настроенията "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". Одобрението към Стефан Янев пък е по-голямо от това към Кирил Петков - 18 спрямо 16 процента.

Това сочат данните от национално проучване съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1067 пълнолетни лица между 14 и 22 януари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Снимка: bTV/Маркет линкс

Снимка: bTV/Маркет линкс

Одобрението към Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов е напълно равно сред избирателите - 14%, докато Слави Трифонов е с 8 на сто. И докато всички лидери губят доверие, с тенденция недоверието да е в по-висок процент, Бойко Борисов е успял да възстанови част от одобрението към него, показва още проучването на общественото мнение на избирателите. 

Президентът Румен Радев продължава да държи най-високия процент доверие - 39% (и недоверие 41%), но за първи път спада с над 10%, сочат данните. Назначеният от него премиер Гълъб Донев пък се радва на 24% подкрепа, а недоверие към него изпитват 41 на сто. 

Снимка: bTV/Маркет линкс

Относно това колко хора ще излязат да заявят отношението си чрез вот, според проучването това ще направят 44%. Други 18% са заявили, че "по-скоро ще гласуват", а 12 на сто от анкетираните не знаят. 8% са дали отговор "по-скоро не", а 18% категорично са заявили, че няма да гласуват" на петите парламентарни избори за последните две години.

Почти половината избиратели, или 47% от анкетираните, са категорични, че не искат коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход". Останалите 20 на сто не знаят, а 33% са съгласни на коалиция между въпросните партии.