"Няма драстични изменения в доверието на избирателите. Това можем да го разчетем като добра новина. Основният извод, който правим, е че имаме известно успокояване на политическата обстановка", коментира пред bTV социологът Добромир Живков.

"Разбира се, има и новини, които непрекъснато раздвижват в една или друга посока нагласите на българските граждани. Но като цяло създаването на редовен кабинет води до известно успокояване", посочи той.

Това са изводите от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". To e проведено сред 1011 лица над 18 г. в страната в периода 22 юни-02 юли 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

"Кабинетът не стартира с особено високо доверие - 22%, така че може би имаме реалистични очаквания. От 22 до 30% се движат новите кабинети. По-високи бяха стойностите през есента на 2021 година с "Продължаваме промяната". Обществото реагира на всички скандали и институционални катастрофи и особено в областта на българското правораздаване. Такова ниско ниво на доверие в българската прокуратура досега не сме виждали. Съдът също страда от общото недоверие и липса на усещане за справедливост. Народното събрание също стартира с много ниски нива на доверие", посочи Добромир Живков.

Снимка: bTV

Той посочи, че политическото противопоставяне и скандалите - обидите, заграждането на трибуната, спомагат за ниското доверие на българите в парламента.

Очакванията на обществото са, че животът на кабинета "Денков" ще бъде кратък. Едва 15% смятат, че кабинетът ще продължи в планирания срок от година и половина.

"Президентът продължава да поддържа доверието, въпреки че в добрите си периоди той имаше доверие от около 55%. Неговата роля в изпълнителната власт през служебните кабинети свалят това доверие и поляризират", коментира Добромир Живков.

Снимка: bTV

Няма особени изменения при доверието към Бойко Борисов и Асен Василев.

Румен Радев и Бойко Борисов се отличават малко повече от останалите относно него, всички останали политически лидери на партиите имат доверие около 15-16%.

Ако изборите бяга днес, то резултатите от тях щяха да са сходни с тези от 2 април. Коалицията ПП-ДБ обаче получава известен негатив.

Снимка: bTV

"Техният прогнозен резултат при предстоящи избори намалява. Но трябва да отбележим, че тези, които са се оттеглили, не заявяват подкрепа за друга политическа сила. Има сериозен сегмент от избиратели, които са решили, че ще гласуват, но не знаят все още за кого. Там има резерв основно за ПП-ДБ, но също така и за антисистемен протестен вот", заяви Добромир Живков.

"Въпреки че "Възраждане" са сред "видимите" партии в момента, няма мобилизация при техните избиратели. Прогнозният им резултат към момента изненадва, защото няма нарастване в одобрението към тях. Радикализацията не се харесва от българските граждани", посочи още той.