51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на "Продължаваме промяната".

Това показват данните от ново проучване на "Маркет ЛИНКС". Национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

"За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло", заяви социологът Добромир Живков.

По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет.

"Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор", добави социологът.

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие.

"През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова", каза Живков.

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

Снимка: Маркет линкс

Доверие в политически фигури

Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа.

76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие.

57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

Машинно гласуване

"За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати", заяви Добромир Живков.

32% заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, 16% се колебаят.

Снимка: Маркет линкс

Нагласи при предсрочни избори

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ, втора е "Продължаваме промяната", трета ДПС, четвърта "Възраждане", следвани от БСП, "Демократична България", "Български възход" и "Има такъв народ".

Снимка: Маркет линкс