Следобед ще ме чуете. На мен ми е много важно в Изпълнителната комисия да знаят моето мнение и моето виждане и това смятам да направя днес. Това заяви кандидатът за ротационен премиер в правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред журналисти по време на отбелязването на Деня на Африка в София.

Габриел отказа да коментира изнесения запис от Радостин Василев от ПП-ДБ, в който се споменава и нейното име.

Винаги съм усмихната и не бива да се бъркат емоциите с твърдостта, принципността, прозрачността и принципите, които се спазват отначало докрай, отговори Габриел на въпрос дали е ядосана.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обсъди политическата ситуация, породена от огласяването на записите от заседание на "Продължаваме промяната", които породиха ново напрежение. По-рано председателят на Народното събрание Росен Желязков връщането на доверието е най-важното условие, за да бъде реализиран вторият мандат.

Той предложи 2 стъпки, като първата е балансиран кабинет.

"Това означава, че трябва да се ангажира формулата за експертен, а не политически кабинет, за да се върне доверието. Ако не може да се възстанови доверието, тогава разбирате, че няма начин да се върви към реализация на този мандат", каза Желязков.

Втората стъпка е връщане на счупеното доверие на Мария Габриел чрез промяна в реда на ротацията.