Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря по телефона с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон относно последните развития около възможностите за приемането на България в Шенген. Това съобщи Габриел във Фейсбук профила си.

По думите ѝ тя отново е благодарила на Йохансон за последователната и силна подкрепа на Европейската комисия за приемането на страната ни в Шенген.

Вчера, на въпрос на БТА относно предложението на Австрия за присъединяването на страната ни към т.нар. Въздушен Шенген, Мария Габриел отговори, че в преговорите ще се търси решение, което да удовлетворява исканията и на двете страни и което да запазва достойнството на страната.

Мисля, че сме в процес на преговори, допълни Габриел. От европейския ми опит знам, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено, коментира тя. По думите ѝ е практика при преговорите да се тръгва от доста по-отдалечени позиции, докато се стигне до по-близка, която да удовлетвори и двете страни.

На 10 декември австрийски медии съобщиха, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията.