Ситуацията в Близкия изток и необходимите действия за предотвратяване на ескалация на конфликта в региона е била тема на разговора по време на срещата между вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и заместник министър-председателя и министър на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман ас Сафади. Това съобщи Мария Габриел във Фейсбук.

Тя участва в Съвета по външни работи с министрите на държавите членки на ЕС, който се провежда в Брюксел.

Обсъдена е и предстоящата визита на Габриел през февруари по покана на министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман ас Сафади. Приоритизирането на стратегически сфери на сътрудничество от взаимен интерес също е засегнато в рамките на разговора.

"Изразих готовността на българската страна да домакинства среща от Процеса "Акаба" на равнище държавни глави през 2024 г., като се надяваме това да бъде придружено от визита на Негово величество краля на Йордания Абдула II", написа Габриел.

Процесът "Акаба" е поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдула II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия.

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз обсъждат днес бъдещата мисия на ЕС за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Червено море, където свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси извършиха редица нападения през последните седмици.