Проведохме изключително конструктивен разговор с "Воля". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание след среща с ПГ на "Воля - Българските родолюбци".

Миналата седмица от "Воля" обявиха, че напускат парламента. Ден след това обаче промениха мнението си и техни депутати влязоха в зала и подкрепиха кворума. Тогава двете партии се разбраха за днешната среща, на която да изяснят позициите си. От партията на Марешки обещаха да подкрепят кворума и добрите инициативи на ГЕРБ, ако управляващите имат добра политика по доходите.

"Искам да благодаря на ПГ на "Воля" от името на ПГ на ГЕРБ за изключително конструктивния разговор, който проведохме в рамките на час и 20 минути. Имахме възможност да разширим обхвата на секторните политики, които бяха визирани преди седмица от Веселин Марешки", посочи Цветанов.

Снимка: БТА

Той уточни, че разговорът е започнал с финансовата част. "Знаем, че приходните агенции работят изключително добре. Знаем, че БВП се увеличава. Това, което сме заложили е да бъде 120 млрд. лв. Знаем, че за тази година имаме 116 млрд. лв.", допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Искаме да има диалог с всички парламентарни сили и смятаме, че всяка партия, която не участва в управлението трябва да изразява своите позиции", коментира Цветанов. "Поехме ангажимент, когато има необходимост да правим подобни срещи. Когато една политическа сила иска да има стабилност в държавата и не участва в управлението, трябва да има и съответната политическа позиция, която да бъде заявена", каза още Цветан Цветанов.

Той изтъкна, че като отговорни политици управляващото мнозинство иска да има конструктивен диалог с всички парламентарни сили. "Оценихме по достойнство и присъствието на Драгомир Стойнев", посочи Цветанов.

Впечатлени сме от професионализма, който излъчиха в по-стегнат формат най-видните представители на управляващата партия ГЕРБ, каза пък Веселин Марешки.

"Благодаря на ГЕРБ за бързата реакция и отзоваването на нашето желание да се запознаем с това какво е обещавала партията преди изборите и как си изпълнява своята програма. В цялата тази суматоха от наблягането на влизането и излизането, дали всички разбрахте", коментира Марешки.

Според него най-важното е дали партиите, които са избрани, изпълняват програмата си.

"Това е най-важното. На това искахме да наблегнем. Слава Богу, че това се случва. Както всеки един българин и ние от "Воля" гледайки само новините, частични изречения, стоейки в парламента, в една суматоха между 240 народни представители, гласувайки текст по текст от време на време и чисто анонимен чл. еди -кой си, точка втора става трета, не можем да добием реалната представа какво се случва с определен закон, още по-малко в едно цяло направление", посочи лидерът на "Воля" и изрази мнение, че в този смисъл срещата му с ГЕРБ е била важна.