Заместник-председателят на НС и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки призова премиера Бойко Борисов при обсъждането на санкциите срещу Унгария в Съвета на Европейския съюз да гласува против. Той изпрати писмо за подкрепа до премиера на Унгария Виктор Орбан по повод задействаната процедура за отнемане гласа на страната му в Съвета на ЕС.

Партия "Воля" излезе и с официална позиция по случая:

Категорично заставаме зад позицията на премиера на Унгария Виктор Орбан и не приемаме задействаната процедура в Европейския парламент срещу него. Този акт говори много зле за европарламента. Къде остана европейската толерантност и уважение към инакомислещите?! ЕП показа, че е негоден в този си вид да продължава да ръководи Съюза и че е неадекватен на реалностите.

Проблемът с тотално сбърканата политика към мигрантите на германския канцлер Ангела Меркел и сегашните лидери на Съюза, доведе до сериозни проблеми в страните-членки. Проблеми, които имат проекция години напред. Тази политика заплаши стабилността и сигурността на европейските граждани. Следващите лидери ще имат трудната задача да поправят грешката. Но щетите вече са нанесени и то с цената на човешки животи.

Виктор Орбан има смелостта да се опълчи срещу криворазбрания либерализъм и да защити страната си. ВОЛЯ споделя тази политика. Виновните за кризата в ЕС ще трябва най-после да поемат отговорността си и да се оттеглят. Само след броени месеци европейският парламент ще изглежда по съвсем различен начин и истинските патриотични партии ще вземат нещата в свои ръце. Европа не е разграден двор, в който всеки може да идва и да прави, каквото си иска, без да зачита нашите ценности и правила. Достатъчно се нагледахме на безпомощно лидерство и на объркване. Брюкселските чиновници поставиха в риск съществуването на целия Съюз. Атаката срещу Орбан е доказателство за страха им от промените, които неизбежно предстоят.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки ще обсъди темата със своите европейски партньори от "Партията на свободата" в Австрия по време на работно посещение във Виена в началото на следващата седмица.

Както знаете, от 1 март 2018 г. ВОЛЯ е член на Движението за Европа на нациите и свободите, в което, освен австрийската "Партия на свободата", са и италианската ЛИГА, "Алтернатива за Германия" и други партии, които набират все по-голяма популярност в страните си и които не подкрепят политиката на сегашните лидери на ЕС.