Лидерът на партия ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки е категоричен - няма да бяга от страната и ще се защитава пред съда в България.

Това заяви той ден, след като на втора инстанция Апелативният съд във Варна го осъди на 4 години затвор за рекет и изнудване. Според магистратите той и негова съучастничка са изнудвали мъж за сума от 10 000 лева, която трябвало да е месечен наем за пицария. Престъплението е било придружено с унищожаване и повреждане на имущество.

Още вчера варненският бизнесмен категорично заяви, че не е извършил нищо незаконно, изнудване не е имало и че е смешно да се смята, че ще рекетира някого за такава сума, предвид бизнеса, който има с вериги от аптеки и бензиностанции.

"Както първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедени зрители е ясно, че аз съм невинен", обяви тази сутрин Марешки пред Нова телевизия.

"Моментът е подбран много добре, за да може след няколко дни в доклада пред Брюксел да се покаже, че в България има осъден политик, макар и не на първа инстанция, и че съдебната система е независима", подчерта той.

"Аз ще бъде единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост. Ще поясня - на мястото има два имота, единият е част от заведението, което моя семейна фирма е продала на Красимира Колева (също осъдена по делото - б.р.), така че много добре знам кое е мое и кое не. Наемателят на имота абсолютно беззаконно се е разширил в моя и трябва да стане ясно", допълни лидерът на ВОЛЯ и се закани, че ще изпрати на всички съдии от Върховния касационен съд скици на имота.

Той подчерта, че искат да очернят името му: "За четири години не можаха да намерят нито една корупционна сделка. Всички признават, че съм различен".

Депутатът заяви още, че ако бъде признат за виновен, няма никакво намерение да бяга от страната.

"Ще се защитавам в България. Вярвам, че накрая справедливостта ще възтържествува", каза той.

На въпрос дали е убеден, че след станалото трябва да даде подпис от необходимите 160 за свикване на Велико Народно събрание, Марешки отговори: "Аз съм убеден, че след като един плаж, според президента, е много по-стойностен от моята свобода, ще му направя оферта - абсолютно безвъзмездно да подаря плажа на президента, той да си подаде оставката и да стане един олигарх с плаж.

Само преди дни правителството определи за концесионер на плажа "Кабакум - Север 2" бившия депутат от "Воля" Андон Дончев, който в средата на юли напусна парламента поради "съображения от личен характер". Твърди се, че той е "дясната ръка" на Марешки във Варна. В продължение на десет години досега пък концесионер беше дружеството "Белвекс", в което мажоритарен собственик е майката на лидера на ВОЛЯ - Веска. Самият Марешки коментира, че никой не искал да вземе плажа, защото не бил рентабилен, затова го направил той в името на варненци. Той отрече обвиненията, че е го е получил като част от сделка с ГЕРБ партията му да подкрепи предложението за нова Конституция. 

Той е убеден, че ВОЛЯ ще има още един мандат в парламента.

"Ние имаме какво да вършим", обяви Веселин Марешки.