Лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки поиска оставката на военния министър Красимир Каракачанов. Според него той е отговорен за смъртта на двамата пилоти, дори причината да е техническа неизправност.

"Преди няколко дни - седмица, може би две, ние поискахме оставката на министър Каракачанов. Видяхте, че от вчера президентът се изказа, че трябва да се носи политическата отговорност за това нещастно събитие, за смъртта на тези двама достойни български образовани мъже", каза Марешки пред журналисти.

Той уточни, че от "Воля" ще внесат сигнал до прокуратурата с искане да се изясни кои са виновните лица за това, че не са били осигурени пари за обучение на военните пилотите или за ремонти на техниката.

"Какво излиза - назначаваме Сульо и Пульо за министри на отбраната, абсолютни безхаберници. И после хората ходят на сигурна смърт. Излиза, че в този ден няколко български екипажа играят на руска рулетка - четири екипажа са се сменяли на този хеликоптер. И сега останалите три се кръстят и палат свещички, че не се е случило на тях. Българската армия не заслужава да дава повече жертви, трябва максимално бързо да се намери подготвен човек, който да застане начело на отбраната. Няма как Каракачанов да се оправдава, че нямало пари за 180 часа нальот на пилотите, след като намират милиарди левове за самолети", добави Марешки.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче защити коалиционния си партньор от "Обединени патриоти" и заяви, че трагичните инциденти не може да са повод за искане на оставката на Красимир Каракачанов.

"Ако това се случи, ще е повод за разпадане на коалицията в управлението", каза Сидеров в кулоарите на парламента.

Според него инцидентът с военния хеликоптер е последица от унищожаването на българската армия в последните 25 години, за което вина имат други правителства, които взимали решения да отстъпят на натиск отвън.

"Ние бяхме оставени в безтегловност, обаче нямаме никаква помощ от натовските партньори. Американците ни накараха да нарежем съветските ракетни установки, които бяха единственото ни сериозно защитно оръжие. Защо сега великите Съединени американски щати не ни подарят хеликоптер, изтребител, а трябва да ги купуваме, като в същото време от 2006 г. използват безплатно четири военни бази у нас? На Филипините, в Италия плащат стотици милиони - където имат бази, обикновено плащат наем, тук - не, ние сме много ларж. Защо не модернизираха нашата армия западните ни натовски партньори?", попита лидерът на "Атака".

По думите му Марешки трябва да каже "дали иска нови избори, разчита, че ще вземе 120 депутати и ще управлява или пък ще бъде с 50 човека група", защото оставка би означавало разтуряне на голямата коалиция с ГЕРБ. Сидеров определи изказването на Марешки като опит за привличане на внимание, тъй като социологията в момента показвала, че няма промяна в политическата картина.