Коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/ внесе 5000 подписа за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. Това съобщи председателят на коалицията Мая Манолова пред журналисти пред Централната избирателна комисия.

Добавяме още две формации в нашата коалиция - освен "Движение 21", Единната народна партия и "Движение България на гражданите", в коалицията се включват и "Земеделски народен съюз" и "Движението на непартийните кандидати", каза Манолова.

Така се оказа, че бившата социалистка дръпна един от коалиционните партньори на Корнелия Нинова. Това е Минчо Христов от "Движението на непартийните кандидати", който беше и депутат от "БСП за България" в последния 46-и парламент в качеството си на коалиционен партньор на БСП.

"Движението на непартийните кандидати" (ДНК) бе създадено в края на миналата година. Партията е с четирима съпредседатели, а единият е Христов. Той е водещ и на тв предаване по "Евроком", а в миналото бе депутат от НДСВ, напусна царската партия и стана независим депутат.

Ще се стремим към по-висок резултат на следващите избори, защото доказахме, че сме силна и ефективна парламентарна група, заяви председателят на ИБГНИ.

Протегнали сме ръка към формациите на протеста, към "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Решение на "Има такъв народ" е дали ще се присъединят в следващото мнозинство на почтените и дали ще застанат зад създаването на правителство на промяната, коментира Мая Манолова.

Ще работим за това да има мнозинство и ангажиментът за това от политическите формации на промяната да бъде поет още преди изборите. Така че сме готови да подпишем споразумение с "Продължаваме промяната" и с ДБ за общо управление на промяната след изборите, заяви тя.

Снимка: Булфото

Манолова посочи, че подкрепят кандидатпрезидентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат и отбеляза, че участват с трима представители в инициативния комитет, който ги издига.

Нашето очакване е, че следващата управленска конструкция ще бъде в основата си върху новата формация "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", вратата е отворена за "Има такъв народ", коментира тя.

Мая Манолова каза, че още нямат окончателно решение за водачите на листи, но със сигурност тя ще бъде водач в 23 МИР София, Арман Бабикян - в 24 МИР, а Николай Хаджигенов - в 25 МИР.

Преди това партия "Възраждане" се регистрира за участие в президентските и в парламентарните избори. Лидерът на партията Костадин Костадинов ще бъде кандидат за президент, а адвокат Елена Гунчева - кандидат за вицепрезидент, съобщи пред журналисти заместник-председателят на "Възраждане" Петър Петров. Костадинов ще бъде и кандидат за депутат в 25 МИР-София и във Варна.