Мерките на правителството са неадекватни на тежката ситуация. Предлагаме четири конкретни мерки, които ще доведат до намаляване на цените за домакинствата, заявява председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партията.

Първо - намаляване на ДДС и акциз на енергоносителите за шест месеца, с възможност срокът да бъде удължен, ако е недостатъчен за успокояване на пазара и намаляване на цените, както в Испания.

Второ - намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница, както в Гърция.

Трето - субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса, в Гърция е 300.

И четвърто - домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определено количество киловата мощност в продължение на шест месеца, в случай, че спрат да си плащат сметките и да не им се изключва токът, в Испания е 10 месеца, изброява Нинова.

Лидерът на БСП се е срещнала с над 80 общински председатели на БСП от цялата страна. От разговорите с тях се потвърждава, че най-спешният въпрос е какво да се направи, за да се помогне на икономиката и домакинствата при непосилните цени на ток, газ, вода, храни, които постоянно растат. Малкото увеличение на доходи и пенсии с актуализацията на бюджета вече се стопява от инфлацията, посочва Корнелия Нинова.

Наясно сме, че има някои международни тенденции и обективни икономически причини, на които не може да се влияе пряко, но също така сме наясно, че могат и трябва да се вземат бързи и адекватни решения за хората, домакинствата и бизнеса, смята Нинова.

"Служебното правителство предложи една мярка. Тя е за компенсация за бизнеса от по 50 лв. за мегаватчас, но чак в бюджета за 2022 г. Дотогава десетки фирми ще фалират. Предложението на служебното правителство е закъсняло и неадекватно на тежката ситуация. То само ще удължи агонията. Трябва да се поучим от други европейски държави", коментира лидерът на БСП и дава пример с мерки в Испания и Гърция.

"Ако българското правителство не предприеме сега истински мерки, в следващия парламент от БСП, при съставяне на правителство, ще търсим диалог и съгласие за конкретни решения", заявява Нинова.

Готови сме на разумни разговори и за дългосрочни мерки за развитие на ядрената енергетика, за Зелената сделка, но на социално приемлива цена и на търсене на съгласие бъдещето редовно правителство веднага да поиска от Брюксел отлагане затварянето на "Марици"-те за 2035 г., както направи Полша, която извоюва отлагане до 2050 г., казва още лидерът на БСП.