Вече сме на крачка до споразумение по гръцко-македонския спор за името, но "нищо не е договорено, ако не е договорено всичко", казва гръцкият заместник-министър на външните работи Йоргос Катрунгалос в интервю за гръцката телевизия, цитирано от в. "Нова Македония" и БТА. Той уточнява, че има паралелни процеси на преговори - в ООН и между външните министри на двете страни.

"На масата има имена от (посредника от ООН) господин (Матю) Нимиц, които са известни, но на срещата на външните министри бе споменато последното име, предложено от македонската страна", каза Катрунгалос.

Той отказа да коментира предложението "Република Илинденска Македония", като посочи, че преговорите не се водят "чрез медиите".

Премиерът на Македония Зоран Заев предложи това име, позовавайки се на Илинденското въстание и заяви, че неговото правителство е дало зелена улица. Илинденското въстание срещу Османската империя избухва през 1903 година в малкия град Крушево на територията на днешна Македония и е потушено от османците. Национален празник на 2 август напомня за това събитие в Македония.

Гръцките граждани обаче не споделят оптимизма на двамата правителствени ръководители - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

"Имам чувството, че става дума за едно ново предложение, сложено на масата само за да бъде отхвърлено в полза на друго име", казва солунският журналист Георгиос Тулас в разговор с Дойче веле. Той смята, че само онези гърци, които действително са заинтересувани от намирането на решение, ще се съгласят думата Македония изобщо да съществува в името на северната съседка. Един от тези гърци е 25-годишният студент Никос Сикас. За разлика от много свои сънародници, той няма нищо против и в бъдеще Македония да бъде част от името на бившата югославска република. Не одобрява обаче името Илинденска Македония.

"По този начин национализмът се промъква през задната врата. И това неизбежно ще предизвика напрежения от гръцка страна", казва той.

Новото предложение се натъква на критика не само сред гърците. България също чества Илинденското въстание от 1903 година. Българите смятат Илинденско-Преображенското въстание за рожден ден на своята независимост. София ще се възпротиви на опита на Македония да използва въстанието за решаване на спора за името. Защото не само Атина обвинява Скопие в културна кражба. България също оспорва съществуването на специфична македонска култура и история, изтъква Флориан Шмиц в ДВ.

Когато избухва Илинденското въстание, днешна България и Македония, както и северната гръцка провинция Македония и Тракия са част от Османската империя. Въстанието е организирано от части на славянското население на Солун, или по-точно от българи, славянски македонци и албанци, които се обединяват в "Тайна македонско-одринска революционна организация" (ТМОРО), напомня Шмиц. В крайна сметка въстанието е потушено.

Силна опозиция срещу името и в двете страни

Въпреки историческите резерви Скопие и Атина смятат предложението за значителна крачка към окончателното решаване на спора. Македония обаче ще трябва да промени конституцията си, ако иска да задоволи претенциите на Гърция. Досега Зоран Заев категорично отхвърляше подобен ход. В такъв случай би трябвало да се проведе референдум. Много македонци желаят бързо решаване на спора за името. Не е сигурно обаче дали в краен случай те ще гласуват за значителна промяна на името.

Македонската партия Левица обаче внесе днес в прокуратурата наказателен иск против Зоран Заев за нарушаване на конституционния ред на страната, съобщиха македонските медии. Според Левица с приемането на "недостойното предложение" Република Илинденска Македония за обща - външна и вътрешна употреба са изпълнени всички законови елементи за посоченото тежко политическо престъпление, за което се предвижда присъда от най-малко пет години затвор.

За Алексис Ципрас също ще бъде много трудно да убеди идеологическите хардлайнери в страната си да възприемат новото име. Следващата година в Гърция се провеждат избори, които ще бъдат сериозно изпитание за сегашния премиер.

Лидерът на опозиционната Нова демокрация Кириакос Мицотакис е категоричен: "Името Илинденска Македони, което бе идентифицирано с националистическо въстание, чийто тогавашен централен слоган беше Македония на македонците и създаването на велика Македония със столица Солун..., същото име, за което разговаряше и вероятно още разговаря премиерът Алексис Ципрас, е олицетворение на иредентизма". Той добави, че му се струва, че "всеки път, когато Ципрас преговаря през нощта и сам, е опасен за националните интереси".

Всъщност почти всички опозиционни сили в Гърция отхвърлиха като "иредентистко" предложението Македония да бъде преименувана на "Република Илинденска Македония".

В крайна сметка от офиса на премиера Ципрас заявиха, че името на Бившата югославска република Македония трябва да съдържа или географско, или хронологическо определение, което на практика отхвърля предложението "Република Илинденска Македония". Така другите два варианта за име се връщат на масата на преговорите: Горна и Нова Македония.

Македония - напред към НАТО и ЕС

Вестник "Слободен печат" пише за среща на македонския външен министър Никола Димитров и вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи с посланиците на страните от ЕС, организирана от българския посланик Иван Петков. Главна тема на срещата бяха политическите аспекти на процесите на европейска интеграция на Македония в контекста на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.

Османи и Димитров бяха единодушни: Македония заслужава дата за преговори с ЕС и покана за членство в НАТО, отбелязва вестникът. Османи посочи, че страната на дело е демонстрирала своята сериозност и зрелост, а Димитров подчерта, че е време Македония заслужено да започне европейското си пътуване, за да се превърне в силна европейска демокрация и да се надпреварва в икономиката с другите държави, а от друга страна, заедно с партньорите да се бори с предизвикателствата в сигурността.

Примерът на други страни в региона показва, че пътят започва с влизане в НАТО. Конкретно за Македония - първо трябва да се реши спорът за името, който е спор между Македония и Гърция. България не участва в него: "Това е ваша работа. Ние само се надяваме, не мислете, че ви даваме акъл", цитира македонският в. "Вечер" думи на премиера Бойко Борисов.