На него двете страни ще обсъждат засилването на отношенията си, предаде македонската медия “Макфакс, цитирана от "Фокус"“.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас пристигна по-рано днес на посещение в Сърбия за разговори със сръбските лидери. Това е първо посещение на гръцки премиер от седем години, макар Ципрас да бе в Сърбия през декември 2014 г., но като лидер на партията СИРИЗА.

Алексис Ципрас по време на посещението си в Белград заяви, че двата народа са свързани помежду си чрез "традицията, историята, културата и духовните връзки" и че Гърция ще бъде стабилна в позицията си за Косово.

"Бъдещето на Балканите може да бъде изградено само въз основата на международното право, а не чрез интервенции и нарушаване на правилата. На Балканите вече няма място за такива неща", каза Ципрас, добавяйки, че е имал конструктивни преговори със своя домакин Вучич, подчертавайки важността на взаимното уважение.

"Подчертахме стратегическото значение от присъединяването на Сърбия към ЕС. Гърция активно и устойчиво подкрепя това. Признаваме, че има големи трудности и големи жертви, която сръбския народ трябва да понесе, за да изпълни тази цел, а ние ще ви помогнем в това", добави Ципрас.

Гръцкият премиер заяви, че Сърбия има ключова роля в района на Балканите и затова би следвало да стане пълноправна членка на европейското семейство, преди всичко заради стабилността и развитието на региона.

Вучич заяви, че преговорите са били "дълги и сериозни", и че е било подчертано приятелството между сръбския и гръцкия народи.

"Нашите преговори не бяха основани на това, което се е вършило в миналото, а на това, което трябва да правим в бъдеще", каза Вучич, добавяйки, че Сърбия подкрепя участието на Гърция в Берлинския процес, както и че е благодарна на Атина, тъй като тя не е признала Косово.

"Разговаряхме за отношенията, както и за значението да се поддържат традиционно добри връзки с Китай, Русия и други страни", заяви Вучич.

Сърбия и Гърция се договориха тази пролет да организират съвместно заседание на двете правителства в Солун, за да активизират двустранното си сътрудничество, съобщи сръбският премиер на съвместна пресконференция в Белград с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Вучич уточни, че на заседанието ще присъстват както премиерите, така и всички членове на двете правителства.

Ципрас от своя страна каза, че Атина си е поставила за цел да развие сътрудничеството със Сърбия "до такава степен, че то да стане стратегическо".

Вучич: Търговският обмен може да расте бързо

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че търговският обмен между Сърбия и Гърция в момента възлиза на 380 милиона евро, а в следващите години би могъл да нараства с по 70 до 80 милиона евро годишно, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

В началото на пленарната среща на делегациите на двете страни Вучич каза, че двустранният търговски обмен в момента не е на задоволително ниво, но оцени, че в следващите години би могъл значително да се увеличи.

Икономическото сътрудничество е ключово за Сърбия, а имаме достатъчно пространство за увеличаване на сътрудничеството, подчерта той.

Вучич посочи, че за Сърбия е важно също изграждането на магистрали и изрази пожелание Белград и Атина да се свържат с такъв път.

За официалното държавно име на Македония

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви от Белград на македонските политици, че не може да има решение на въпроса за името и добро сътрудничество между двете страни, ако в Скопие се продължава с иредентистките тенденции*, предаде изданието “Мета“.

„Ние в демонстрираме през последните години търпение, което заслужава внимание и искаме да решим проблема, но е трудно да се стигне до решение, ако някой и показва националистически тенденции, които да са противни нашите виждания", заяви Ципрас, отговаряйки на журналистически дали Сърбия може да помогне за решаване на спора за името.

Според Ципрас, е необходимо и двете страни да искат да има решение и напразно би било някой трети да се опитва да помогне за решаване на проблема, ако една от страните не иска да се намери решение.

*Иредентизмът (на италиански: irredento – неосвободен, намиращ се под чужда власт) е политическо движение за анексиране на чужди територии към предполагаемо еднонационалната държава.