Реакцията на българската държава след изказването на Макрон е достатъчно адекватна, коментира директорът на Института за икономически и международни отношения (ИИМО) Любомир Кючуков пред "Фокус" във връзка с за изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди".

"Българската реакция е достатъчно естествена. Връчването на нота и извикването за обяснение на френския посланик в София, каквато информация се появи, е този дипломатически инструментариум, който съответства на направените квалификации. В този смисъл реакцията на българската държава е достатъчно адекватна", каза Кючуков.

По повод изявление на френския президент Еманюел Макрон по-рано вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин е извикана в понеделник в МВнР за обяснения.

Според Кючуков би било твърде конюнктурно, ако това изказване на френския президент, се превърне в поле за вътрешнополитическа и партийна надпревара в България кой по-бързо и по-остро ще го осъди.

Изказването на френския президент излиза извън рамките на нормалните отношения между държави членки на ЕС , коментира още директорът на ИИМО.

"Самият факт, че това изказване е направено в интервю на крайно дясното списание "Вальор актюел" предизвиква редица въпроси. Очевидно това има своя вътрешнополитически контекст. Между другото в цяла Европа се наблюдава постепенно изместване на дясно-центристките партии по-надясно, за да спрат изтичане на гласове към крайната десница. Самият Макрон се опитва да се ситуира в политическия център и неговата партия е част от либералната група "Обнови Европа". Това е доста изненадващо от негова страна", каза Кючуков.

По думите му от друга страна в позициите на Макрон нерядко прозира сериозна популистка компонента. Според Кючуков това изказване е по-скоро елемент от този негов политически профил. От друга страна извън вътрешнополитическия аспект това изказване се вписва в идеите на Макрон за Европа на центъра и периферията, Европа на различните скорости. Нещо, което той достатъчно активно лансира през цялото време, откакто зае президентския пост, допълни още Любомир Кючуков.

Скандалното изказване на Макрон предизвика остра реакция и сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник "L'observateur" подчертава, че "за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия".

Сп. "Marianne" се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. "С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница", пише от своя страна в. "Liberation". Остри коментари има и във вестниците Le Parisien и Le Figaro.

Украинското министерство на външните работи също извика френския посланик да даде обяснения за думите на френския президент.

"По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста", каза говорителката на министерството Екатерина Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев. Тя отбеляза, че "между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни".