Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщиха от МВнР. Френският посланик у нас Флоранс Робин пък е извикана в понеделник в МВнР за обяснения.

Реакциите на външното ни ведомство са в отговор на скандално интервю на френския държавен глава Еманюел Макрон за крайнодясното списание "Вальор актюел", в което той казва:

Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди”.

Макрон подчертава още, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

Изказването на френския президент предизвика и острите коментари на вицепремиера Красимир Каракачанов и евродепутата Ангел Джамбазки в профилите им във Фейсбук.

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта. В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като "банди". Това е недопустимо и обидно", категоричен бе Красимир Каракачанов.

Той припомня, че преди век именно във френската столица, под натиска от Съглашението, е подписан "един от най-мракобесните договори", които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи.

"Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки. Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи", допълва вицепремиерът.

Той е категоричен, че като заместник министър-председател няма да допусне който и да е да се гаври с неговите сънародници.

"Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС", завършва Красимир Каракачанов.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също реагира гневно, като описва изявлението на Еманюел Макрон като "елементарна манипулация", опитваща се по недопустим начин да свърже България с престъпност.

"Да не говорим, че по техните собствени стандарти подобно обобщение си чист расизъм. Да, именно расизъм. Настоявам за незабавно обяснение и извинение и ще го търся. Това е все едно цяла Франция да бъде свързана с колаборацията с нацисткия режим или с ужасните деяния на френските колонизатори в африканските и задокеанските територии на тази страна", пише Джамбазки.