Отнемането на всяка надежда за живот на свобода няма място в държава от Обединена Европа, категоричен е Корнезов, цитиран от в. "Труд".

Ако идеята бъде приета, най-тежкото наказание ще е “доживотен затвор”. Доживотният затвор без замяна бе въведен през 1998 г. на мястото на смъртното наказание, за да смекчи обществената съпротива, напомня Корнезов. Но още тогава е обявен за “временна и изключителна мярка”.

"Неизбежността на наказанието, а не неговата жестокост е пътят за борбата с престъпността", категоричен е юристът. “Това не означава, че всеки осъден трябва да бъде освободен, но всеки осъден трябва да има реална възможност за евентуално освобождаване, когато спре да е обществено опасен”, обяснява Корнезов.

Отпадането на най-тежката присъда за първи път бе лансирано в концепцията на Миглена Тачева за нова наказателна политика.
В проекта на екипа на Маргарита Попова за нов Наказателен кодекс също отпада най-тежкото съществуващо наказание. Правото на замяна означава, че след изтичането на определен период от присъдата тя може да бъде променена на брой години лишаване от свобода. Правосъдното министерство предлага замяната да става, след като са изтърпени 15 години затвор и присъдата от доживотна да става 15 години лишаване от свобода.