Лидерите на "Възраждане" и ДПС призоваха за незабавни избори след изтеклия "скандален запис" от заседанието на парламентарната група на ДБ.

"Мисля, че днес всъщност беше вдигната завесата на българския политическия живот и цялото лицемерие на политическия маскарад показа ясно, че хората, които претендират да управляват държавата нямат желание дори помежду си да разговарят, а какво остава от там насетне да търсят пътища за добри управленски решения. Най-доброто управленско решение е просто да отидем на избори и на тези избори вече българският народ да реши като на референдум - какъв точни тип държава иска да има", посочи Костадин Костадинов от "Възраждане".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ публикува във Фейсбук позиция по случая с изтеклия запис на заседанието на парламентарната група на "Демократична България"(ДБ), в която настоява за прекратяване на преговорите за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

"Не закъсня потвърждението на днешната ни декларация, с която настояваме президентът Румен Радев незабавно да определи датата на предсрочните избори наесен", написа той. Председателят на ДПС отправи призива си към държавния глава по-рано през деня в декларация от парламентарната трибуна, припомня БТА.

"Скандалният запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България" е поредното доказателство, че преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат са абсолютен фарс. ДБ обсъждат как да спечелят време до 15 август, за да овладеят КЕВР и "бухалката" КПКОНПИ", посочва Мустафа Карадайъ.

Според него изтеклият разговор потвърждава казаното в декларацията на ДПС, че изборът на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ е осигуряване на своеобразна бухалка срещу политическия опонент от страна на управляващите.

"Нещо повече - Христо Иванов разкрива, че в "Продължаваме Промяната" има две крила - парламентарно и на Лена Бориславова, всяко от които гледа само собствения си интерес. А най-скандалното е, че преговорите за съставяне на кабинет са лицемерни и проформа, с ясното съзнание, че третият мандат е само технически, както казва Христо Иванов", пише лидерът на ДПС.

"А докато залъгват обществото със словесни еквилибристики, че преговарят за спасяването на държавата от тежките кризи, всъщност вече се готвят за избори. Даже са си определили датата - 16 октомври", се посочва още в публикацията във Фейсбук.

ДПС настоява за незабавно прекратяване на преговорите за съставяне на кабинет, заявява Мустафа Карадайъ.

"Призоваваме Корнелия Нинова да запази и малкото ѝ останало достойнство - своето и на БСП, и да върне мандата веднага. Апелираме президентът Румен Радев да насрочи още в понеделник датата на предсрочните избори. Премиерът Кирил Петков в оставка да излезе и публично да отговори на въпроса кой управлява държавата", отбелязва още лидерът на ДПС.