Леви и центристки формации се обединяват за явяване на европейските избори, по инициатива на "ЛЕВИЦАТА!", съобщиха от пресцентъра на коалицията.

На среща между партиите беше разгледано и съдържанието на обща платформа за предстоящия вот, където основните акценти се поставят върху базови за социалистите въпроси - мир, остра необходимост от демократизация на Европейския съюз и връщане към фундаменталните ценности на организацията, развитие на икономика на общността, съобразена с интереса на отделните социални групи, запазване на културната, образователна, верска и ценностна идентичност.

Налице са ясни предпоставки за обединение на всички леви формации за евровота, заяви председателят на Коалиционния съвет на "ЛЕВИЦАТА!" Костадин Паскалев.

В срещата участваха представители на Земеделския съюз "Александър Стамболийски", ПП "Български социалдемократи", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Политическо движение Социалдемократи", ПП "БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА", ПП "Обединен блок на труда", както и партията на Стефан Янев "Български възход", която до този момент не се е заявявала като лява формация.

Преди месец от партия "Български социалдемократи" с лидер Георги Анастасов призоваха за ляво обединение и единна листа на евровота. Ръководството на БСП към този момент не проявява желание. Вместо това лидерката Корнелия Нинова обяви, че ще прави друго ляво обединение без "Левицата!", тъй като формацията е играла грубо срещу кандидатите на социалистите на местните избори.