Кузман Илиев е единственият независим кандидат за евродепутат на Европейските избори на 9 юни с №5 в бюлетината.

Той е председател на Гражданско движение "България може". Икономически и политически анализатор, журналист и продуцент. Докторант и преподавател по икономика в Стопанската академия в Свищов. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Завършва с отличие 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин". В студентските години е избран за "Студент на годината" на НБУ, печели и престижната стипендия "Чарлз Мозер". Член на Съвета за икономически и публични политики към УНСС. Съавтор и водещ на редица аналитични предавания, в т.ч. "Boom & Bust" (Bloomberg TV) и "Плюс-Минус" (Нова TV). Съосновател на продуцентска къща "Cadre". Aвтор на книгите "Кой контролира парите ни?" и "България може сама".

- Защо рискувахте да се явите като независим кандидат на евроизборите?

- Не гледам на това като на риск. Много хора залагаха, че няма да събера и подписите за участие. Това са погрешни залози и тази битка е само началото. За мен политическото участие е само едно - трибуна за идеите и посланията ми, които да достигнат до повече хора. Риск по-скоро има в това заради обвързаности с партии и коалиции, да не можеш да говориш каквото мислиш. На този етап целта да ми е да покажа на хората, че може да има разговор за идеи, принципи и кауза. А не просто най-лесното - да участваш в сглобка на всяка цена. Безпринципно и без идея, без стойност. Времето е такова, че участието в политически дебат не е просто за забавление. То е въпрос на кураж да се защитят България и Европа пред лицето на глобалните конфликти, които се очертават все по-ясно. В някакъв смисъл дори е въпрос на дълг...

- Какво може да направи сам човек в ЕП?

- ЕП се превърна в гумен печат на напълно непрозрачната и бюрократизирана ЕК. Все пак, ЕП има едно голямо предимство по линия на легитимността. Хората са гласували за теб, думата ти тежи. И това е огромна трибуна, ако се използва правилно. Да се говори истината оттам, отеква силно. И привлича внимание. Ако то бъде насочено правилно, в моя случай ще налее допълнително енергия в движението, което градим. А то проповядва, че България може да е умна, богата, достойна и сигурна. Да мисли самостоятелно!

Снимка: Личен архив

- Към коя политическа група бихте се присъединили, ако станете евродепутат?

- Разочарован съм от наличните. Изборът е между зелени либерали глобалисти и националисти със социалистически устрем да национализират всичко. И едните, и другите искат търговска и гореща война с Изтока. Безумие. Категорично аз и немалко хора в България и Европа сме непредставени политически. Затова и действам със силите, които имам.

- Кои са вашите послания и каузи за битката на 9 юни, които ще отстоявате след тази дата, ако влезете в ЕП?

- Първо, трябва да се спре с истерията Европа да се помпа като някаква геополитическа империя. Война с Русия не е нужна, както не е нормално Урсула фон дер Лайен да се кара на Си Дзинпин защо произвежда много. Европа бе икономически и енергийно убита с тази необмислена Зелена сделка. Обратно, време е анти-бизнес манталитът да бъде изкоренен, но не в посока на големите компании като търговски вериги и банки, които са послушни агенции на правителствата да получават привилегии! А в посока на това малките да могат да правят бизнес, да няма безумни екоизисквания и пречки, с които да губим конкурентоспособност с минути... Европа има нужда от здрав икономически разум и връщане към Европа на нациите и отечествата, а не към невиждана бюрокрация и централизация!

- Какво ви казват хората по време на обиколките в страната?

- Нещо просто и честно. Г-н Илиев, умни неща говорите - но имате ли парите и "гръб", с които да обърнете тая машина - у нас, в Европа?! Прави са хората да са скептични. Но не и да е слаба вярата и да има апатия. Както агнето в устата на вълка не може да е апатично, така и ние, защото ситуацията е точно такава. Затова аз им отговарям: не ми трябват гръб, пари, мутри и схеми. Трябвате ми вие - да се съберем отговорните българи, да има доверие помежду си, да сме повече и тогава ще се съобразяват с нас. Ако съм искал да играя в редени мачове и да ме е срам да се погледна, нямаше да правя тези сериозни усилия и да тръгвам от начало. Видяхме колко хора наготово се пласират. Аз искам друго - трудно, чисто и устойчиво. С вяра, система от ценности и принципи. Не само в политиката - в живота трябва да е така поставено всичко, за да е стабилно...

- Има ли нужда ЕС от реформиране и в каква посока?

- Да. ЕС трябва да се върне към корените си - равноправни партньори, нациите, които сядат на една маса и се уважават. Търгуват мирно, пътуват, обменят идеи. Какво имаме сега? Квазидържава, която тегли дълг, за да ни вкарва в глобални конфликти с ядрени сили. Вместо общност за въглища и стомана, както бе в началото - днес имаме енергийна бедност в Европа. Вместо мир - война. Вместо просперитет - застой. Бизнесът бяга в САЩ или Азия. Това ли искаме за най-великия континент? Струва ми се абсурдно!

- Подценява ли статуквото на върха в ЕС отражението на войната в Украйна върху изборните резултати на 9 юни?

- За мен да. Хората не искат война. Решихме ли проблема с инфлацията - 30 процента от парите си изгубихме за 2 години. А престъпността и нелегалната миграция? Европа е в тиха гражданска война. Дано съм лош пророк, но с изстъпленията над цивилни, над които ЕС е мълчалив съучастник в Газа (Палестина), Старият континент ще си припомни и какво са терористични заплахи на негова земя. Дано да греша...

- Наистина ли вярвате, че "България може сама"? И ще допуснат ли отвън "да може сама"?

- България може самостоятелно да дефинира какво е добро за нея и какво я застрашава. Другото не просто е абдикация от мислене на политическия й ешелон - то си е живо предателство и е изключително морално осъдително. Ние сме добри членове на всички съюзи, но те трябва да ни носят мир и благоденствие. Да седим с наведени глави, докато под носа ни се решават въпроси на живот и смърт за България, за мен е тотално унижение и безотговорност. И няма как да продължава.

- Очаквате ли да се сформира правителство след 9 юни? И ако да - в позната конфигурация или в нова формула?

- Има опит да се засилят нови "партньори", с което партии, като ГЕРБ и ДПС, да формират по-консервативно, макар и евроатлантическо ново мнозинство. За мен няма да сполучи тази идея. В Украйна нещата ще ескалират, защото стратегическата инициатива е в руснаците, които не бързат, но бележат тактически победи. Това ще изнерви нашите съюзници в НАТО и те ще искат пълно единомислие тук. Дано нещата се успокоят и деескалират, защото лично аз съм скептичен, че при засилване на напрежението, съществуващите партии ще мога да защитят интереса и сигурността на българските граждани...

Снимка: Личен архив

 

 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!