"Партиите се опитват да прехвърлят отговорността за кризите върху служебното правителство. ... Атаките срещу института на служебното правителство идват от същите тези политици, които не могат да съставят правителство", констатира говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

"Партиите не са излизали от режим "избори", но ако до преди 10 дни това беше нормално, защото те бяха в избори, сега вече не е. Сега целта на всички българи вече е друга. ... Най-важното е да има парламент, който да излъчи стабилно правителство, защото служебното правителство има един недостатък и той е, че няма парламент. Тоест, не могат да се правят ключови реформи и промени", категоричен е Кутев.

"Дневният ред на хората не е дали да бъде поканена г-жа Елеонора Митрофанова на откриването на Народното събрание, но дневният ред е дали запазваме евроатлантическата ориентация на България, това е важното", беше неговият коментар на скандалите между политическите формации в бъдещото НС през последните дни. "Има много ходове, с които това може да се покаже, а трябва да бъде свършено. Въпросът за евроатлантическата ориентация е един от ключовите въпроси на нашето общество и аз съм убеден, че болшинството от гражданите нямат съмнение в тази ориентация", каза говорителят на служебното правителство.

"И президентът Румен Радев, и служебният кабинет с действията си недвусмислено доказахме, че ориентация, която да е извън евроатлантическата, не само не е провеждана, а не е и замисляна!", отрече обвиненията на някои от партиите Кутев.

По думите му геополитическата ориентация на страната е важна, но трябва да се решат проблемите с цените, доходите, инфлацията и социалните кризи.

"Само с преразпределение на приходите не е възможно да се реши проблемът с обедняването, а възможностите на едно служебното правителство са само такива".

Кутев изказа подозрение, че бюджетът може да се окаже небалансиран, ако бъде внесен от служебното правителство, а партиите в парламента го променят заради предизборна ситуация.

"Това е голямата драма. Ние ще направим всичко възможно, ако се наложи да внасяме бюджет, да е в комуникация с партиите. Убеден съм, че и президентът ще зададе тези въпроси към партиите по време на консултациите. Това, което зависи от служебното правителство да влезе бюджетът в максимална степен съгласуван, е факт".

"Информацията е, че имаше хакерска атака, която не е нещо изключително, не е сериозен проблем за институциите, защото цели само сриване на сайтовете. Тоест, тя има предимно рекламна цел на хакерите. Затова ние вчера се стараехме да не се вдига много шум в отразяването на това нещо, защото това е тяхната цел. Положихме усилия за преодоляването на атаката, преодоляхме я!", каза Антон Кутев във връзка с хакерската атака срещу сайтовете на държавни институции, сред които и на президентството.