Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил е изпратила до прокуратурата в Дупница жалба за купуване на гласове в село Джерман, община Дупницаq съобщиха от РИК-Кюстендил.

Жалбата е подадена от представител на политическа сила, който твърди, че в село Джерман е предлагана парична сума в размер на 10 лв., за да се гласува за определен кандидат.

Районната избирателна комисия е отхвърлила друга жалба, отнасяща се за сигнал за нарушение в село Пиперево, община Дупница, в който се твърди, че е имало агитационни материали на по-малко от пет метра от избирателната секция.

По сигнала е извършена проверка, но такива материали не са установени.

В РИК-Кюстендил е постъпила и друга жалба - гласоподавател е заснел как гласува и е публикувал клипа в социалната мрежа.

Нестандартна агитация - с кайма

Зрител на Нова телевизия съобщи за агитация в Ловешко - в най-голямото село на община Угърчин са раздадени по 20 лева и по 2 кг кайма в деня за размисъл, за да се гласува за една определена кандидатпрезидентска двойка.

При репортерска проверка на място жители на селото са потвърдили за нестандартната агитация в деня за размисъл на първи тур и балотажа.

Кметът на селото отрече твърденията, както и слуха, че е замесен.

Резултатите на първи тур обаче показват, че двойката за която е агитирано, е спечелила вота на жителите на село Кирчево.

Сигналите за нарушения в Прокуратурата

231 сигнала за изборни нарушения са подадени в Прокуратурата до момента, като се обхваща времето от началото на предизборната кампания до момента. По 173 от сигналите е постановен отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления. Три от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК, съобщиха от прокуратурата.

По 13 от сигналите са образувани досъдебни производства, като 6 са за предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, 5 - за документни престъпления, 2 касаят опит за гласуване два пъти на едно и също лице с различни документи.
Обобщените данни са към 11.00 часа.

*Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.