При първата си публична изява по време на парламентарния контрол министърът на културата Атанас Атанасов отправи призив към депутатите и обществеността, ако имат възможност, да се ваксинират. Това е направил самият той, както и цялото му семейство. Атанасов преди няколко дни си поставил и бустерна доза.

Министърът на културата до момента не е говорил пред депутатите. Призива за ваксиниране той направи след въпрос на Цвета Галунова от "Възраждане" относно необходимостта от мерки за подобряване на условията на труда в музикалните, в музикално-сценичните и в танцовите културни институти в България, ограниченията и изискването за "зелен сертификат" в сферата на културата.

"Бих искал да подкрепя всички хора, които са имали смелостта публично да заявят, че са ваксинирани, в това число и хора от парламентарната група на "Възраждане", каза министърът Атанасов. Той добави, че категорично подкрепя мярката за зелени сертификати и решенията на правителството относно противоепидемични мерки.

"Ценим здравето като висша ценност, работим плътно с Министерството на здравеопазването и следваме указанията от тях", добави той от праламентарната трибуна.

Галунова попита още дали Атанасов е наясно с петицията за достойно заплащане и подобряване на условията на труд в сектора, подписана от над 1300 души и внесена в културното министерство.

"Да, запознат съм с петицията за достойно заплащане. Наясно съм, че действащият повече от 10 години делегиран бюджет в държавните институти има нужда от актуализация. Всички искания на хората, подкрепящи петицията, са напълно разбираеми и са част от цялостната картина на българската култура", отговори той. Според Атанасов проблемите в сектора са много и засягат всички гилдии.

"Моето мнение е, че решенията, които предстоят, трябва да са, от една страна краткосрочни, но от друга страна - трябва да бъде презицирана националната стратегия за култура". Той обясни, че промяна на действащия в момента браншов трудов договор може да бъде осъществена само чрез представители на профсъюзни организации - и така да се увеличат заплатите в сектора.

Крум Зарков от БСП попита за сградата на Държавната опера в Русе, чийто покрив изгоря преди 2 години. "Сградата е символ на града, неговата изисканост и култура. Доколкото разбрах, със средства от застраховката се поправя покривът, но всъщност цялата сграда се нуждае от укрепване. Русенска опера се нуждае от финансовата помощ на държавата. Планирате ли отпускането на средства за ремонт?"

Атанас Атанасов увери Зарков, че Министерството на културата планира да задели средства за ремонт на русенската опера през 2022 г. в капиталовата си програма.

Атанасов коментира и действия на предшественика си проф. Велислав Минеков. По думите на новия министър меморандумът между Министерството на културата и Община Пловдив за изграждане на нова сграда на Държавната опера в града нямал законова стойност, а били "добро намерение".

На 18 октомври 2021 г. след среща с кмета Здравко Димитров, служебният министър Минеков обеща ведомството му да помогне за изграждането на сграда на операта. Той оцени подобен проект на "около 30-40 милиона лева".

По-късно пък през ноември двамата подписаха и меморандума. По думите на наследника на Минеков обаче всъщност ведомството се е ангажирало само с това да помага за обединяването на усилията на страните по проекта за старт на инвестиционната инициатива за нова сграда и да работи за осигуряването на финансирането за целта. "Не знам какви обещания е имало на кафе, но те не са били законово регламентирани", каза министър Атанасов.

Иначе той потвърди намерението за отделянето на 9,7 милиона лева за преустройството на концертната зала в града под тепететата, като заяви, че само се чака приемането на бюджета за тази година.