Конституционният съд прекрати единодушно делото по искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание, с което беше създадена специална комисия за разглеждане на проекта на ГЕРБ за нова Конституция.

Причината е това, че миналата седмица депутатите прекратиха дейността на комисията, след като, очаквано, в парламента не се събра достатъчно мнозинство (160 гласа - б.р.) за свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да приеме нов основен закон.

Новата комисия, която беше оглавена от Десислава Атанасова от ГЕРБ, проведе само едно заседание. Тя беше бойкотирана от опозицията и БСП и ДПС не излъчиха свои представители в нея.

Преди тези събития обаче Конституционният съд поиска и получи становища на водещи конституционалисти, според които обикновено Народно събрание може само да реши дали да има ВНС, но не и да внася промени във внесен проект за нова конституция. Те са проф. Екатерина Михайлова, проф. Пенчо Пенев, проф. Пламен Киров, проф. Снежана Начева, проф. Янаки Стоилов, доц. Атанас Славов, доц. Наталия Киселова и доц. Христо Паунов.

Един от тях - Славов, коментира тази сутрин пред БНР, че очаква от конституционните съдии не просто да прекратят.

"Допускам все пак, че с мотивите, които ще даде Конституционния съд, ще има много ясни тези и указания към бъдещите мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура, дори диспозитивът да е, че прекратява производството", каза той.

С определението си обаче Конституционният съд само споменава, че получените юридически становища са в подкрепа на президентските мотиви. И тъй като се уточнява, че комисията вече не функционира, делото се прекратява, а искането се връща на Румен Радев.

Новата комисия, която беше оглавена от Десислава Атанасова от ГЕРБ, проведе само едно заседание. Тя беше бойкотирана от опозицията и БСП и ДПС не излъчиха свои представители в нея.