Ние живеем в една насилническа среда и държавата трябва да подходи сериозно и отговорно по този въпрос. Предполагаемият извършител може да бъде осъден да получи затвор до 20 години и това ще върне ли майката на тези две деца, след като е имало много индикации за проблем, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред Нова тв в коментар на убийството на жена в Перник, за извършването на което е заподозрян нейният съпруг.

Според Зарков трябва да се предприеме подход, който да не допуска да се случват такива престъпления. Този дебат много време в България е замърсен с други въпроси, всеки вижда зад темата за домашното насилие джендъри, хомосексуални права и какво ли не още.

Министърът каза, че са няколко партиите, които се обявяват против законопроекта за домашното насилие, но "БСП е най-гласовита по темата, което въобще не ѝ прави чест". Истината е, че от години се знае какво трябва да бъде направено и беше изготвен такъв законопроект, беше внесен от предишния министър на правосъдието Надежда Йорданова и ще бъде внесен пак. Трябва система, която да координира усилията на различни органи - Министерството на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика, посочи Зарков. Той е на мнение, че трябва възможно най-бързо жертвата да бъде защитена не само формално. Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на въпросите за психичното здраве в България, за това как се дава оръжие и как се контролира. Законът е написан, в предния парламент той беше отхвърлен с аргументи, които нямат нищо общо с неговата цел, каза Зарков. Партийните лидери мислят, че могат да извлекат дивидент и въпросът се изражда, коментира той. Според него най-лесно е да се очертаят конспиративни теории и да се зацикли в тях. Всеки ден плащаме човешки цени за това, заяви Крум Зарков.

Той каза, че все пак в последите години се наблюдава еволюция в начина, по който органите на полицията работят по въпроса с домашното насилие, който преди това са неглижирали. "Наблюдава се много по-голяма чувствителност и много по-професионална работа в органите на МВР", каза Зарков. Той припомни работата на Националното бюро по правна помощ, което оказва юридическа подкрепа на жертвите на насилие още в най-ранен етап. Този механизъм вече работи, изграждат се регионални центрове на бюрото за правна помощ, добави служебният министър.

По отношение на въпроса за разследване на главния прокурор Крум Зарков каза, че главният прокурор защитава своята привилегия. Той е единственият човек, който, ако се наложи да бъде разследван, ще бъде разследван от свой пряк подчинен. Според Зарков всеки човек трябва да бъде обект на разследване, ако има данни за престъпление. Законът се отнася до главния прокурор, защото само той е в такова положение, коментира Крум Зарков. "Това не е моя прищявка или фиксация, това е нещо, което държавата трябва да направи поне от 2009 г. досега, за което сме осъждани много пъти", посочи министърът. Той каза, че всички се кълнат как трябва да се случи, но когато стане време за гласуване, се явяват пресконференции и писма, които блокират процеса.

По въпроса за Шенген Крум Зарков каза, че България има техническото право да влезе в Шенген, но това не се случва, защото има страни, които смятат, че проблемите с върховенството на закона са не формална, а реална пречка. Министърът каза, че до октомври парламентът трябва да приеме механизма за разследване на главния прокурор. "Ако приемем този закон, се отварят вратите към Шенген", заяви Зарков.

На въпрос за отправена ли му е покана за правосъден министър в редовно правителство Зарков отговори отрицателно и каза, че е служебен министър и политическо лице, което има своята пария - БСП и само с нея би разговарял.